Dagens PS

Fackföreningar: "Låt oss få Frankrike att stanna!"

Fransmännen protesterar mot förslag om höjd pensionsålder, i dag orsakar strejker kraftiga störningar i landet
Fransmännen protesterar mot förslag om höjd pensionsålder, i dag orsakar strejker kraftiga störningar i landet. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 mars 2023Publicerad: 07 mars 2023

På tisdagen orsakar strejker mot höjd pensionsålder i Frankrike kraftiga störningar, bränsleleveranser blockeras, tåg står nästan still och många skolor är stängda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Frankrike är de flesta tunnelbanor inställda och landets järnvägsoperatörer råder folk som köpt tågbiljetter att kolla upp om deras tåg verkligen går, det rapporterar CNBC.

Stort underskott i pensionssystemet

Även vissa flyg är inställda från Paris flygplatser Charles de Gaulle och Orly. Allt beror på att franska fackföreningar uppmanar landets president, Emmanuel Macron, att skrota sin plan på höjd pensionsålder från 62 till 64 år.

Pensionsplanen innehåller även ett krav på att arbetare ska bidra till Frankrikes gemensamma pensionsfond i 43 år innan de kan få full pension.

I flera år har Emmanuel Macron sökt sätt att reformera Frankrikes pensionssystem, vars underskott beräknas ligga på 10 miljarder euro, cirka 112 miljarder kronor, varje år från 2022 till 2032 .

Men fransmännen motsätter sig starkt en förändring av pensionssystemet. I slutet av januari demonstrerade över en miljon människor över hela Frankrike mot planerna.

ANNONS

Senaste nytt

Vill få Frankrike att stanna

I dag, tisdag, hoppas representanter för franska fackförbund att två miljoner människor ska ge sig ut på gatorna och demonstrera.

I ett uttalande har en koalition av fackföreningar utropat: “Låt oss få Frankrike att stanna!” och i samma uttalande dömt ut pensionsreformen som värdelös.

ANNONS

Enligt en undersökning gjord av Elabe, protesterar ungefär två tredjedelar av fransmännen mot pensionsreformen.

Fler protesterade i januari

Antalet människor som gett sig ut på gatorna för att protestera sjönk dock i februari, jämfört med januari och flera fackförbund har krävt oavbrutna strejker på ett rullande schema.

I slutet av april kommer Emmanuel Macron försöka få igenom sin plan i parlamentet, han skulle även kunna använda sig av särskilda konstitutionella befogenheter för att få igenom den.

Väljer han att genomdriva planen med särskilda konstitutionella befogenheter riskerar han dock att utlösa ett misstroendevotum och nya parlamentsval så det kommer han nog undvika, skriver CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Länderna med längst och kortast pension

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]