Dagens PS

Extremväder och vattenbrist hotar Indiens tillväxt

Barn runt vattenpöl.
Indien är extremt beroende av monsunregn för att få sitt vatten. Nu råder vattenbrist i ett land som använder mer och mer vatten till följd av sin tillväxt. (Foto: Rajesh Kumar Singh / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

En blixtsnabb industrialisering och urbanisering i kombination med en hisnande ekonomisk expansion har lett till en allvarlig vattenbrist i Indien. Ett läge som orsakar mänskligt lidande och som kan få stora konsekvenser för landets ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Extremväder så som värmeböljor och torka har förvärrat situationen – vilket har satt världens folkrikaste land i en riktigt läskig sits, rapporterar CNBC.

Indiens vattenförsörjning är mycket beroende av monsunregn, men det är också ett land som är hårt drabbat av extremväder.

Minister hungerstrejkade mot vattenbrist

Delhi, som med sina drygt 30 miljoner invånare är en av världens mest tätbefolkade städer, befinner sig i en oerhört svårt vattenkris.

Enligt stadens ledning saknas knappt 200 miljoner liter vatten om dagen.

“Det finns 2,8 miljoner människor i Delhi som längtar efter att få bara en droppe vatten”, sa stadens vattenminister Atishi dagen innan hon avslutade sin hungerstrejk mot vattenbristen till följd av ett försämrat hälsoläge.

Hungerstrejken, som omfattade många fler än ministern, var en protest för att få den nordindiska staten Haryana att öka vattenflödet till Delhi. De anklagas för att ha dragit ner kraftigt på hur mycket vatten man släppte från floden Yamuna till Delhi.

ANNONS

Senaste nytt

Vattenbrist – ett hot mot den indiska ekonomin

Förutom det mest uppenbara mänskliga behovet av vatten behövs också väldiga mängder vatten i den snabbt växande indiska industrin. Ett behov som till stor del ligger bakom det rådande läget med vattenbrist.

ANNONS

Det får konsekvenser för både lantbruket och för landets industri, något som i förlängningen kan leda till inflation och sviktande inkomster för både företag och löntagare – en utveckling som skulle kunna leda till uppror.

“Utvecklingen skulle kunna öka volatiliteten i Indiens ekonomiska tillväxt och undergräva landets förmåga att motstå utmaningar, givet att över 40 procent av landets befolkning arbetar inom lantbruket”, skriver Moodys i en rapport på tisdagen.

Lantbruket står på spel

Indien är världens största producent av mjölk och kryddor. Det är också världens näst största tillverkare av ris, vete, grönsaker, frukt och bomull – det medför att lantbruket står för 90 procent av landets vattenanvändning.

Torka och minskade vattenlager kan därför orsaka svåra störningar i landets viktiga produktion av lantbruksprodukter – vilket också lär slå mot övrig industri och privatkonsumtionen, som också behöver vatten.

Det är inte svårt att föreställa sig hur brist på vatten, stigande matpriser och minskade intäkter för såväl företag som privatpersoner skulle kunna leda till en desperat situation i världens folkrikaste land.

Läs mer: “Rapskatt” skapar vrede i grannlandet. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]