Varor för mer än 1 miljard dollar av EU:s export som är föremål för sanktioner har gått upp i rök under transit till Rysslands ekonomiska partners.
Exportvaror från EU försvinner i rysk "spökhandel"
Mest läst i kategorin
Varor från EU försvinner i en rysk “spökhandel” som västerländska tjänstemän tror har hjälpt till att upprätthålla Vladimir Putins ekonomi under kriget.
Det rapporterar Financial Times.
Offentliga siffror som analyserats av Financial Times visar att endast cirka hälften av ett urval kontrollerade varor med dubbla användningsområden (varor och teknik som kan användas både för civilt och militärt bruk) som skickades från EU faktiskt nådde sina angivna destinationer i Kazakstan, Kirgizistan och Armenien.
Dessa varor, som av EU bedöms ha potentiell användning för militären eller underrättelsetjänsten, och som är föremål för exportkontroll, kan ha kommit in i Ryssland direkt från EU under sken av att de bara var i transit.
En stor andel varor kommer från Baltikum
En oproportionerlig andel av spökexporten, som aldrig nådde sin officiella destination, lämnade EU från baltiska länder som gränsar till Ryssland och Vitryssland.
Varorna skickades efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, när EU:s känsliga handel med Kazakstan, Kirgizistan och Armenien, tre före detta sovjetstater som nu är i en ekonomisk union med Ryssland, steg till oöverträffade nivåer.
Ryssland behåller produkter från EU
Obalansen i transportregister tyder på att Ryssland har kringgått omfattande sanktioner via mellanhänder, agenter eller leverantörer som anger falska destinationer på EU:s tulldeklarationer.
Det har hjälpt Moskva att behålla tillgången till viktiga europeiska produkter, inklusive flygplanskomponenter, optisk utrustning och gasturbiner.
Siffrorna tyder på ett missbruk av transiteringsreglerna som på längre sikt kan skapa problem.
Ryssland har varit föremål för sanktioner sedan landet först beslagtog ukrainskt territorium 2014, vilket skapade ett incitament för landet att använda transitundantaget för kringgå transiteringsreglerna.
“Var annars kan varorna hamna”
Till Financial Times säger Erki Kodar, minister och ansvarig för sanktioner i Estland att det är självklart att varorna hamnat i Ryssland, då det är det enda landet i regionen som just nu har mest behov den här typen av produkter.
Spökhandeln understryker komplexiteten i ansträngningarna för stänga av Rysslands tillgång till känsliga varor, även när de är föremål för samordnade restriktioner av G7-länderna.
I februari förbjöd EU varor med dubbla användningsområden att passera genom Ryssland, vilket innebär att de inte kan komma in i Ryssland direkt från EU, även om de i slutändan är avsedda för ett annat land.
Svårt att stoppa spökhandeln
Men tjänstemän i de baltiska staterna fruktar att förbudet förblir otillräckligt för att stoppa flödet och försöker också att stoppa smugglingen på nationell nivå.
Den egentliga siffran för Rysslands spökimport är sannolikt betydligt högre än 1 miljard dollar, då Financial Times enbart kunde matcha ett urval av varor med internationell data över handelsflöden.
Vill du läsa mer om Ryssland och kriget i Ukraina? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Rysk spionring fortsätter att köpa material från EU
Läs mer: Satellitdata visar på läget i Rysslands ekonomi