Dagens PS

Experter om kriget i Ukraina: Det händer 2023

Experter om kriget i Ukraina: Det händer 2023
Ukraina har visat större mod och motståndskraft än någon väntat sig. Eugenia and Oleksander, sjukvårdare i armén, gifter sig i Lyman, Donetsk, på julafton 2022. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 27 dec. 2022Publicerad: 27 dec. 2022

Kriget i Ukraina går snart in på sitt andra årtal – men vad händer nu? Experternas åsikter går isär, även om de är ense om en sak: Ukraina kommer inte att ge upp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rysslands anfallskrig mot Ukraina chockade världen när det inleddes i februari 2022. Nu går kriget snart in på sitt andra årtal, och BBC News ställer frågan till militäranalytiker om vad som händer 2023. Finns det ett slut i sikte, eller får vi bereda oss på att kriget fortsätter in på 2024?

Ukraina bättre rustat

Michael Clarke är biträdande direktör på Royal United Services Institute, Storbritanniens äldsta försvars- och säkerhetstankesmedja.

Han säger att båda sidor behöver en paus, men att de ukrainska styrkorna är bättre utrustade – och motiverade – att fortsätta. De kommer troligen fortsätta pressa i Donbas.

“Det som avgör 2023 är hur Rysslands våroffensiv utvecklas”, säger Michael Clarke. “Putin har sagt att 50 000 av de nymobiliserade styrkorna redan är vid fronten; resterande 250 000 av dem som mobiliserats utbildas för nästa år.”

Kort vapenvila möjlig

Enligt Clarke fortsätter kriget tills det visar sig vad som händer med de nya ryska styrkorna på slagfältet. Det enda alternativet är en kort och instabil vapenvila – Putin deklarerat att han inte tänker sluta, och Ukraina fortsätter att slåss för sitt liv.

Andrej Piontkovskij är analytiker och har sin bas i Washington DC. Han tror att Ukraina senast under våren 2023 vinner tillbaka allt ockuperat territorium.

“Utan motstycke”

Det är framförallt två saker som gör honom övertygad om den saken.

“En är motivationen, beslutsamheten och modet hos den ukrainska militären och det ukrainska nationen som helhet, den är utan motstycke i modern krigshistoria”, säger Piontkonskij enligt BBC News.

Väst ser hotet klart

Den andra är att västvärlden nu insett hotet från Vladimir Putins Ryssland.

Experter om kriget i Ukraina: Det händer 2023

Västvärlden har insett vilket hot Vladimir Putins Ryssland utgör, och ställt sig på Ukrainas sida. Foto: TT

Exakt när Ukraina vinner beror på hur snabbt Nato levererar vapen, anser Andrej Piontkovskij.

Barbara Zanchetta från institutionen för krigsstudier, King’s College, London, är inte lika optimistisk vad gäller tidsaspekten.

Där Vladimir Putin väntade sig passivitet från både Ukraina och omvärlden har han i stället mött motstånd som ger en långdragen konflikt.

Kriget fortsätter

“Vintern blir svår, ryska attacker mot den ukrainska infrastrukturen är till för att bryta ned moralen och uthålligheten hos den redan hårt drabbade befolkningen”, säger Zanchetta enligt BBC News. “Men den ukrainska motståndskraften har visat sig vara anmärkningsvärd. De kommer att stå emot.”

“Kriget kommer att fortsätta”, säger Barbara Zanchetta. “Och fortsätta.”

Men den ukrainska motståndskraften har visat sig vara anmärkningsvärd

Stöd till Ukraina

Nyckeln finns i Ryssland, säger hon. Den oerhörda kostnaden för kriget kan få den ryska politiska eliten att vända sig emot landets ledare. Det kommer bara att hända om väst fortsätter att stå enade i stödet till Ukraina.

“Tyvärr kommer det att fortsätta att vara en långdragen politisk, ekonomisk och militär strid i beslutsamhet”, säger Barbara Zanchetta.

Läs även: “Dystert år för it-säkerheten – men det värsta återstår”

Läs även: Experter: “Rysslands ekonomi vissnar” 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]