Dagens PS

Experter: Begränsat kärnvapenkrig omöjligt

Omöjligt begränsa ett kärnvapenkrig
En Yars interkontinental missiluppskjutare rullas ut vid en rysk militärövning juli 2024. Hoten om att använda kärnvapen kommer nu tätare. (Foto: Ryska försvarsdepartementet)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 31 mars 2025Publicerad: 31 mars 2025

Det finns många åsikter om kärnvapen – men även något de flesta experter är eniga om. Ett ”begränsat” kärnvapenkrig är en omöjlighet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En natt 1983 hade Stanislav Petrov ett extra pass vid avdelningen för luftförsvar i ryska Serpuchov-15. Han skulle inte ha jobbat men hoppade in i stället för en sjuk kollega.

Relationen mellan Sovjet och USA var ansträng, Sovjets ledare Jurij Andropov, före detta KGB-chef, var både sjuk och, ansåg många, paranoid.

ANNONS

Den här natten slog datorsystemet larm en kvart efter midnatt och varnade för att USA skickat en kärnvapenmissil mot Sovjet.

Enligt instruktionen skulle Petrov då ha skickat varningen uppåt i systemet, med det troliga resultatet att Sovjet besvarat attacken.

Kärnvapen – nästa fråga för Sverige. Dagens PS

Räddade mänskligheten från kärnvapenkrig

Men Petrov, matematiker i grunden, tvivlade på datorprogrammet och rapporterade i stället falskt alarm. Petrov hade rätt, det var solkatter som misstolkats som ett missilanfall.

Hans besked om falskt alarm räddade mänskligheten.

42 år senare är kärnvapen ett hett ämne igen när Vladimir Putin hotar med kärnvapen, Frankrike vill utöka sitt kärnvapenprogram för att skydda Europa och sammanlagt nio länder förfogar över egna kärnvapen.

ANNONS

I destruktivitetens totala tidevarv talar till och med upphetsade röster om svenska kärnvapen, ett eko av något som avfärdades här för mer än 50 år sedan.

ANNONS

Senaste nytt

Vi har blivit avtrubbade

Men det faktum att kärnvapen – i grunden till för att skrämmas med, inte använda – faktiskt inte kommit till bruk under de 80 år som gått sedan andra världskriget tog slut, gör att rädslan för dem även avtagit.

För den grundläggande frågan är naturligtvis – går det att begränsa ett kärnvapenkrig?

Nej, säger experterna. En liten kärnvapenmissil ”bara för att skrämmas” är inte möjlig.

Forskning.se gick igenom situationen strax efter Rysslands invasion av Ukraina, utifrån en simulering av ett möjligt scenario, gjord av Princeton University.

Börjar konventionellt

Det börjar i ett konventionellt krig. För att stoppa Nato skickar Ryssland en kärnvapenmissil från en bas utanför Kaliningrad. Nato svarar med samma mynt, ett så kallat taktiskt kärnvapen.

Konflikten eskalerar till ett krig med taktiska kärnvapen i Europa. Ryssland skickar iväg 300 kärnvapen med missiler från flygplan, Nato-flyg släpper i från sig 180 kärnvapen.

ANNONS

Resultatet skulle bli 2,6 miljoner döda inom tre timmar.

I nästa steg skjuter Nato i väg större, strategiska kärnvapen från amerikansk mark mot Ryssland, som hinner svara innan det är för sent.

Därefter ger man sig på varandras största städer och bombar sig fram till vad som blir en slutnota på 34 miljoner döda och 57 miljoner skadade.

Bygger på verkliga data

Hela simuleringen bygger på data om de kärnvapen som finns färdiga att använda, vilka vapen som kan nå vilka mål, i vilken ordning de skulle avfyras och hur de drabbar.

Skulle det gå att genomföra ett ”begränsat” kärnvapenkrig?

”Det är den stora frågan som har sysselsatt strateger sedan 1960-talet. Utgångspunkten för avskräckningen är att det inte är möjligt”, säger forskaren Martin Goliath.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

”Begränsat kärnvapenkrig inte möjligt”

ANNONS

Juni 1983 arrangerade dåvarande presidenten Ronald Reagan ett avancerat krigsspel, Proud Prophet, under tolv dagar och med 200 personer involverade.

Uppgiften var att reda ut vad som skulle hända om USA eller Sovjet tog till kärnvapen och många av deltagarna var verkliga beslutsfattare.

Slutsatsen av Proud Prophet?

Möjligheten att föra ett begränsat kärnvapenkrig existerar inte. 500 miljoner människor beräknades dö.

Macron vill skydda Europa med kärnvapen: “Vi går in i en ny era”. Dagens PS

Polen vill placera kärnvapen i landet: “Tryggare”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Livförsäkring - din viktigaste försäkring

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]