Dagens PS

Expertens råd: Så får företag talangen att blomstra

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 14 apr. 2025Publicerad: 14 apr. 2025

Många företag kämpar just nu med att rekrytera rätt – samtidigt som de inte vågar anställa. Men det finns sätt att ligga steget före i jakten på kompetens.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den ekonomiska osäkerheten gör att fler bolag drar i bromsen. Det syns tydligt på hur företag hanterar rekryteringar i dag, enligt Rosita von Feilitzen, grundare av von Feilitzen & Partners.

I en ny intervju i PS Studio berättar hon hur man som arbetsgivare kan framtidssäkra sitt team – även under lågkonjunktur.

ANNONS

Se även: Skräck sänker oljan – lägsta oljepriset på fyra år. Dagens PS

Flexibla lösningar ökar

När anställningar känns som ett för stort åtagande för ett företag lutar sig många i stället mot interima lösningar och bemanning. Fördelen är tydlig: flexibilitet och snabbhet.

“Det är ett effektivt sätt att få in spetskompetens när resurserna är begränsade”, säger Rosita von Feilitzen. Men det gäller att väga in risken – när uppdraget avslutas, försvinner ofta kompetensen också.

Hon pekar på branscher som IT, AI, compliance och cybersäkerhet som särskilt pressade. Där är det svårt att hitta rätt – och ännu svårare att behålla rätt kompetens.

ANNONS

Senaste nytt

Ledarskapet blir avgörande

Hur ska då företag tänka för att både attrahera nya talanger och utveckla sin befintliga personal? Nyckeln, menar Rosita, ligger i ledarskapet.

ANNONS

“Transparens, tydlighet och tillit. Det är tre grundpelare för att skapa ett klimat där människor både vill stanna och växa”, säger hon.

Istället för att stirra sig blind på klassiska utbildningsinsatser förespråkar hon ett kontinuerligt lärande – en lärandekultur som genomsyrar hela verksamheten.

Tre tips som får ditt företag att ligga steget före

Rosita avslutar intervjun med tre råd till företag som vill bygga motståndskraft i en svår arbetsmarknad:

  1. Skapa en lärandekultur. Inte bara genom utbildningar – utan genom nyfikenhet och kunskapsdelning i vardagen.
  2. Tänk strategiskt kring kompetens. Vad behöver ni ha in-house, och vad kan ni köpa in vid behov?
  3. Värna kulturen. Företagskulturen är er kanske starkaste konkurrensfördel, särskilt i tider av förändring.

“Allt fler kandidater frågar om värderingar och kultur. Det är inte längre en mjuk fråga – det är affärskritiskt”, säger hon.

Se mer: Vår dumhet hotar vår framtid – men det finns en plan B. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Livförsäkring - din viktigaste försäkring

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS