Om Ryssland anfaller ett Natoland lär det bli Finland. En sådan attack kan komma att ske mot Lappland. Anledningen? Att splittra Nato. Det menar den danske militäranalytikern Anders Puck Nielsen.
Experten: Ryssland kan anfalla Lappland – splittra Nato
Mest läst i kategorin
Han tror inte att Ryssland kommer försöka inta hela stater som de baltiska länderna, vilket är ett scenario som målats upp av andra experter.
Istället tror analytikern på mer isolerade platser, som exempelvis norra Lappland.
“Jag tror det är mer sannolikt med någon form av aggression i ett område som är mer avsides, ett område där färre länder är inblandade och där det är lättare för andra Natoländer att hålla sig utanför konflikten”, säger Anders Puck Nielsen i en intervju med danska Jyllands-Posten.
Vill se splittrat Nato
Ryssland vill se ett splittrat Nato. Från ett ryskt perspektiv är det lättare att sköta en eskalering i norra Finlands skogar.
“Är Natoländerna villiga att riskera ett tredje världskrig för att återta ett par hundra ganska öde kvadratkilometer av Lappland?”, säger Anders Puck Nielsen, som arbetar vid den danska försvarshögskolan.
Trots att Finland och Sverige numera är Natomedlemmar är det ingen enad allians han målar upp – snarare tvärtom.
Oklart vad USA gör
USA har den största militära kapaciteten. Trots att landet gärna spänner musklerna är det oklart hur mycket landet kommer lägga sig i en konflikt på europeiskt Natoterritorium.
“Det är osäkert hur långt amerikanerna egentligen är redo att gå för sina europeiska allierade.”
Läs även:
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.