Redan före pandemin och kriget i Ukraina slog USA in på en mer protektionistisk väg under Donald Trump. Avtalet TTIP, som skulle gynna frihandel, blev inte av. Nu har inflationsbekämpningen lett till att landet sätter amerikansk industri först. Det upprör EU.
EU:s ilska: "USA hotar frihandel"
Mest läst i kategorin
EU:s medlemsländer visar enad front mot den amerikanske presidenten Joe Bidens Inflation Reduction Act, som man menar strider mot internationella handelsavtal och regler.
EU menar att den strategi för inflationsbekämpning som Biden nu slår in på hotar den europeiska industrin. Ett exempel på lagstiftning som man vänder sig emot är skatteavdraget för den som köper en elbil tillverkad i USA.
För tyska Volkswagen innebär det problem på den amerikanska marknaden.
USA och EU har nu tillsatt arbetsgrupp av tjänstemän, som träffas varje vecka för att diskutera Inflation Reduction Act och hur man parallellt ska kunna gynna frihandel.
Lagen antogs i augusti i år och innebär bland annat 369 miljarder dollar i amerikanska satsningar på klimat- och energipolitik.
En anonym tjänsteman som deltog i EU:s interna diskussioner säger till CNBC att EU:s ministrar är överens om att den amerikanska planen hotar den europeiska industrin som helhet.
Frihandel påverkad när egen industri ska skyddas
EU har listat minst nio punkter i Inflation Reduction Act som kan strida mot internationella handelsavtal.
Sydkoreanska representanter har också vänt sig emot beslutet i USA, med hänvisning till Hyundais möjligheter.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire säger till CNBC att frågan är viktig för EU:
”Vi måste vara mycket tydliga, mycket enade och mycket starka från första början, och förklara för våra amerikanska partners att vad som står på spel i denna lag är möjligheten att bevara lika villkor mellan USA och Europa.
”De lika villkoren är kärnan i handelsrelationen mellan de två kontinenterna och vi vill inte se någon form av beslut som kan skada dem” säger Le Maire.
Franska företrädare har under lång tid förespråkat strategisk självständighet – att EU måste bli mer oberoende av Kina och USA, till exempel genom att stödja sin egen industri. Man menar att det blir nödvändigt på grund av utvecklingen i världen.
”Du har Kina som skyddar sin industri, USA som skyddar sin industri och Europa som är ett öppet hus”, sade till exempel president Emmanuel Macron i en intervju med France 2 förra veckan.
Senaste nytt
Läs också:
Biden skriver under reformpaket – ska minska inflationen
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.