Det har varit deras varumärke: utmanande, nationalistiska och EU-kritiska. Men nu börjar Europas “starka män” – se sin makt vackla, menar analytiker.
Europas "starka män" tappar greppet
Mest läst i kategorin
Under de senaste åren har en rad högerpopulistiska ledare i Europa etablerat sig som en motkraft till EU, varav flera har haft en vänskapligare hållning gentemot Rysslands Vladimir Putin.
Bland dessa sticker Ungerns Viktor Orbán och Slovakiens Robert Fico ut som två av de mest inflytelserika.
Men nu ser deras stjärnstatus ut att så sakta börja blekna, menar analytiker som CNBC pratar med.
Orbán kämpar med sjunkande opinionssiffror och har fått en rival i oppositionsledaren Péter Magyar.
I Slovakien har Fico tvingats parera massiva protester och en bräcklig regeringskoalition – så bräcklig att han nyligen var nära att fällas i en misstroendeomröstning.
Populismen pressas av verkligheten
Många trodde att Donald Trumps återkomst skulle ge ny kraft åt Europas nationalistiska ledare. Men istället ser vi flera av dem tappa fotfästet, menar Timothy Ash, analytiker på RBC Bluebay Asset Management.
Enligt honom har Trumps framgångar inte automatiskt översatts till en populistisk renässans i Europa. Tvärtom är många av hans ideologiska fränder just nu på defensiven.
I Ungern har Orbán länge byggt sin makt på att utmana EU:s beslut och upprätthålla en vänskaplig relation med Putin. Men pressen på honom har ökat, inte minst på grund av ekonomiska problem och en växande inhemsk opposition.
Samtidigt står Robert Fico inför en allt svårare situation i Slovakien. Hans parti har tappat stöd, protesterna mot hans pro-ryska linje har vuxit och det politiska läget är så instabilt att nyval kan bli aktuellt redan innan nästa ordinarie val 2027.
Senaste nytt
EU kan få andrum
För EU kan utvecklingen vara en välkommen lättnad.
Orbán har länge varit en nagel i ögat på Bryssel, genom att blockera beslut och utmana unionens sammanhållning.
Om hans makt försvagas kan det ge EU större handlingsutrymme i frågor som Ukrainastöd, energipolitik och rättsstatsprinciper, enligt en analys från Eurasia Group.
Men att populismen i Europa skulle vara på väg att försvinna är långt ifrån säkert.
I samma veva börjar högerpopulistiska partier att växa i länder som Tyskland och Frankrike.
Läs även: 2025 – året då Europa drar sig tillbaka? Dagens PS
En splittrad framtid?
I Österrike ser det högerpopulistiska partiet FPÖ ut att ta makten, med en kandidat som ifrågasätter sanktionerna mot Ryssland.
Samtidigt har Kroatiens återvalde president Zoran Milanovic kritiserat militärt stöd till Ukraina och kallat Natos expansion “djupt omoralisk”.
I Rumänien nådde högernationalisten Calin Georgescu framgång i presidentvalet, även om landets högsta domstol senare ogiltigförklarade resultatet på grund av misstänkt utländsk inblandning.
Han har hyllat både Trump och Putin och beskrivit sig som en del av en “suveränitetens snöbollseffekt” i Europa, skriver Bloomberg.
Lägg till Bulgariens president Rumen Radev, som vill häva sanktionerna mot Ryssland, och en splittrad politisk framtid börjar ta form.
Enligt Gabor Gyori, analytiker vid Policy Solutions i Budapest, börjar nationalistiska och EU-skeptiska krafter växa sig starkare i Europa.
“Orban är inte längre ensam”, konstaterar han.
Läs också: Ryssland ökar leveranser av naturgas – trots att EU skurit av. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.