Europas ledare möter utmaningar i kampen om att stötta Ukraina samtidigt som de försöker lyfta sina lokala bönder.
Europas bönder rasar över ukrainskt vete
Mest läst i kategorin
Att de europeiska bönderna länge känt ett starkt missnöje gentemot den Europeiska Union är ingen hemlighet, men nu väcks en ännu större ilska efter EU:s senaste drag.
Nämligen att utöka Ukrainas frihandelsavtal i ett år. Detta avtal tillåter Ukraina att sälja sitt spannmål (vete) i 27 europeiska länder tull- och importkvotfritt.
Sanningen är dock att för många europeiska bönder blir deras verksamhet lidande. Detta på grund av att EU:s politiker visar stort stöd för Ukraina. I Polen har bönder hotat med att strejka och även stoppa sin egna export av vete till andra länder.
Macron stödjer Ukraina
Som en del av hans senaste politiska kampanj, har Macron uttryckt stort stöd för Ukraina, samtidigt som han försöker hålla de franska bönderna nöjda.
Hans mål är helt enkelt att bekämpa den extrema högern som fått sig ett uppsving på europeiska val under senaste tiden, rapporterar Bloomberg.
Senaste nytt
Europeiska bönder finansierar kriget?
Det uttrycker i alla fall Benoit Pietrement, som är ordförande i spannmålsrådet vid den nationella jordbruks- och fiskemyndigheten FranceAgriMer.
“Att stödja Ukraina mot Ryssland är absolut viktigt för Europa och västländerna. Men vi borde inte vara de enda som betalar priset”, säger han.
Under onsdagen uttryckte Frankrikes utrikeshandelsminister Frank Riester, att Frankrike tillsammans med deras EU-samarbetspartsners var angelägna om att skydda Ukraina veteindustri. Då de befinner sig mitt i den ryska invasionen. Men även de franska bönderna ska få lite stöd, tidigare har de en beskärning på cirka 10 miljarder euro i utgiftspotten.
Nu har det dock skjutits till cirka två miljarder euro för jordbruk hittills. Premiärminister Gabriel Attal har även gett löfte om att fler förhandlingar ska ske inom EU. Målet är att begränsa spannmålsimport från Ukraina. En motion som även stöds av Polen.
Spannmålspriser fortsätter att sjunka
Exporterna från Ryssland och dess grannländer har stigit kraftigt och i samband med det sjunker priserna med rekordfart. Som en följd till detta känner Europas bönder en indirekt påverkan på detta. EU har nämligen importerat sjutton gånger mer mjukt vete från Ukraina under perioden 2022-2023, än vad som importerades innan kriget bröt ut.
Franska bönder ansluter sig till sina kollegor
De franska bönderna börjar nu till följd av detta minska sin export i protest.
Men nu har de tagit det ännu längre och har valt att ansluta sig till sina östeuropeiska motsvarigheter genom att protestera på gatorna.
EU kommer fortsätta stödja Ukraina
“EU är fast beslutet att fortsätta stödja den ukrainska ekonomin”, säger Arnold Puech d’Alissac, som driver en familjegård nära Rouen och leder den Rom-baserade World Farmers’ Organisation.
“Och spannmål är bara det enklaste sättet för dem att tjäna pengar”.
Läs även: Polska bönder drabbas hårt av prissänkningar
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.