Dagens PS

Europas äldsta skor – 6 000 år gamla sandaler

Dessa sandaler har i en ny studie visat sig vara Europas äldsta skor.
Dessa sandaler har i en ny studie visat sig vara Europas äldsta skor. (Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0/Miguel Hermoso Cuesta, bilden har lagts på en bakgrund)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 sep. 2023Publicerad: 29 sep. 2023

Forskare säger att de har hittat Europas äldsta skor, det är sandaler vävda av gräs som uppskattas vara ungefär 6 000 år gamla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sandalerna hittades bland en mängd andra föremål i en grotta i Spanien som plundrades av gruvarbetare på 1800-talet men i en ny studie har föremålen analyserats igen, det rapporterar BBC.

Visar på kompetens

På grund av grottans låga luftfuktighet och svala vindar bevarades sandalerna ovanligt väl. Forskarna har även analyserat en uppsättning verktyg och korgar.

Enligt studiens medförfattare, María Herrero Otal, är objekten den äldsta och bäst bevarade, hittills kända, uppsättningen av växtfibermaterial i södra Europa.

“Den tekniska mångfalden och behandlingen av råvaror som dokumenterats framhäver kompetensen hos förhistoriska samhällen”, säger hon till BBC.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Vissa föremål är 9 000 år

Sammanlagt hittades 76 föremål i grottan och de nya dateringstekniker som nu använts visar att föremålen är 2 000 år äldre än forskare tidigare antagit.

En del av de nu daterade föremålen är så gamla som 9 000 år.

I de analyserade sandalerna hade olika typer av gräs använts, forskarna säger att även andra typer av material hade inkluderats, som läder och limeträ.

ANNONS

Sandalerna dateras till den neolitiska perioden och tros alltså vara 6 000 år gamla, de är därmed 5 500 år äldre än de läderskor som år 2008 upptäcktes i en grotta i Armenien.

Fladdermusgrotta

Grottan där sandalerna och de andra föremålen hittades, Cueva de los Murciélagos, fladdermusgrottan, ligger i Andalusien i sydvästra Spanien.

Grottan hittades enligt forskarna först av en markägare som samlade fladdesmusspillning, guano, för att ha som gödningsmedel. Det var år 1831.

Cirka 20 år senare använde gruvarbetare grottan och hittade mumifierade lik, korgar, träverktyg och vildsvinständer, samt ett unikt gulddiadem, det skriver BBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: 1 900 år gamla romerska svärd har hittats i en grotta Dagens PS

CC BY-SA 4.0

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]