Det fanns en tid då Europa brukade leda miljökampen. Dessa dagar tycks vara förbi.
Europa backar: Kan påverka hela miljökampen
Mest läst i kategorin
Redan i april i år fick EU:s klimatpolitik förödande kritik.
ECA, Europeiska revisionsrätten, sågade då EU:s strategi för att nå netto noll i utsläpp år 2050.
Särskilt mycket bättre tycks det inte ha blivit.
Från grönt till grått
Under de senaste åren har EU:s miljöpolitik stött på patrull. Många lantbrukare har protesterat mot strikta miljökrav och både höger- och centerpartier har dragit i bromsen till förmån för tillväxt och konkurrenskraft.
Resultatet?
Ett lagförslag om att restaurera naturen passerade med oroväckande liten marginal och ett förslag om att begränsa avskogning har skjutits upp. Samtidigt blev de gröna partierna EU-valets stora förlorare tidigare i år.
Ekologen Guy Pe’er på Helmholtz Centre för miljöforskning menar att förändringen i EU:s gröna retorik är djupt oroande:
“Det vi hör nu handlar mer om konkurrenskraft och ekonomisk tillväxt än om hållbarhet och resiliens”, säger han till The Guardian.
Senaste nytt
Hotar globala miljömål?
När EU nu backar från sina miljöåtaganden finns det en risk att andra länder följer efter, menar Pe’er.
Om fler länder börjar prioritera ekonomi över miljö kan det bli svårt att uppnå de globala målen för att rädda klimatet och stoppa utrotningen av arter.
Det sistnämnda har dessutom blivit allt mer brådskande. Enligt flera forskare och miljöorganisationer närmar vi oss nu snabbt farliga gränser där förlusten av arter kan bli oåterkalleliga. Detta är ett hot mot både ekosystem och därmed framtiden för oss människor.
Vad står på spel?
EU driver förvisso fortfarande vissa gröna initiativ, som lagen för att återställa naturen. Men utvecklingen visar på en svår balansgång mellan att skydda miljön och att möta krav från industrier och väljare.
Greenpeace och WWF varnar nu för att EU:s skiftade fokus kan påverka hela den globala miljökampen. Utan en ambitiös strategi från EU riskerar de globala målen för biologisk mångfald att urvattnas, menar man.
“Politikerna måste komma ihåg att utan en frisk natur står vi inför en osäker framtid”, säger Špela Bandelj Ruiz från Greenpeace. Hon tillägger:
“Det behövs nu krafttag för att säkerställa att framtida generationer kan ärva en livskraftig planet”.
Läs också:
EU: Billigare med klimatmål än att göra inget alls. Dagens PS
Miljöseger: Då kan Europas floder flöda fritt igen. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.