Dagens PS

EU "testar gränserna" – köper vapen för miljardbelopp

Leopard 1
Leopard 1-stridsvagnar ingår i det vapenpaket som Ukraina har fått av EU. (Foto: Wikipedia)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 21 juni 2023Publicerad: 20 juni 2023

EU, som räknas som ett fredsprojekt, investerar miljardbelopp i vapenindustrin. “Mitt intryck är att kommissionen lite testar gränserna”, säger Mikael Lindvall, Sveriges EU-ambassadör för utrikes- och försvarsfrågor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stora summor av EU:s skattemedel går direkt till kriget i Ukraina genom vapenköp, och att man skruvar upp tempot i vapenfabrikerna, skriver DN.

“Vissa medlemsstater tänker mer på att bygga upp en ännu starkare europeisk försvarsindustri, vilket ju är viktigt på sikt, medan andra prioriterar Ukrainas behov här och nu. Dessa anser att man inte kan säga nej till de vapensystem som finns tillgängliga, vare sig de kommer från Sydkorea, USA eller någon annanstans”, säger Mikael Lindvall, Sveriges EU-ambassadör för utrikes- och försvarsfrågor.

MISSA INTE: Dubbelmoral? Ikea och H&M bojkottar krigets Ukraina 

Vapenfrågan är kontroversiell

Han medger dock att frågan är kontroversiell eftersom EU ska vara en fredsbevarande union, åtminstone på pappret, där grundfördraget förbjuder att budgetmedel används till försvaret.

“Budgeten används inte direkt till att köpa vapen, utan för att stödja medlemsstaterna i att göra gemensamma upphandlingar, samt till att hjälpa industrin anpassa sig till strukturella förändringar.”

“Testar gränserna”

Mikael Lindvall säger vidare att “kommissionen lite testar gränserna” på det här sättet men att man samtidigt backas upp av medlemsstaterna, “inte minst på grund av det säkerhetspolitiska läget”.

Läs även: Hårda strider i Ukraina – ”järngeneralen” som leder motoffensiven

ANNONS

Läs även: Fördel Ukraina i nattstrider – Ryssland har inte råd

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]