EU säger att USA kommer att acceptera regeln. USA säger att man är ”orolig” över den. Det handlar om en ny, tuffare ESG-lagstiftning.
EU och USA i konflikt om ny ESG-lag
Mest läst i kategorin
ESG står för ”Environment, Social and Governance”. Inom begreppet ryms alla hållbarhetsfrågor som berör företag, organisationer och samhället.
Nu vill EU gå före med en tuffare lagstiftning på området där lagen innehåller en utökad global ansvarighet för företags och organisationers agerande.
USA är oroligt över lagstiftningen, har bland annat finansminister Janet Yellen understrukit, men Lara Wolters, den EU-politiker som ansvarar för att få förslaget igenom EU:s lagstiftande organ, menar att USA kommer att ta till sig lagen, rapporterar Bloomberg.
Hon tror att USA:s skepsis beror på att man ”förvirrats lite av den lobbying som pågår”.
Täppa till kryphål
Arbetet kring lagstiftningen handlar just nu om att täppa till eventuella kryphål i den som företag kan använda, säger Wolters i en intervju.
“Vad vi är ute efter här är ansvarsskyldighet och den amerikanska regeringen stöder verkligen inte bristande ansvarsskyldighet för att orsaka eller bidra till skador på mänskliga rättigheter,” säger Wolters, holländsk EU-parlamentariker sedan 2019.
Kommentaren kommer ungefär en månad efter att Janet Yellen varnat för “negativa, oavsiktliga konsekvenser” som härrör från CSDDD, det lagförslag som ska stärka EU:s arbete för ett mer hållbart och rättvist samhälle, en förkortning som uttyds ”Corporate Sustainability Due Diligence Directive”.
Riskerar att stämmas
Om direktivet antas innebär det att stora företag som säljer produkter och tjänster i EU riskerar stämningar om de inte tar itu med mänskliga rättigheter och miljökränkningar i sina värdekedjor, och det gäller var företagen än är baserade.
CSDDD skulle också kräva att företag har klimatomställningsplaner som är anpassade till Parisavtalet, enligt kritikerna.
Yellen sade i juni att Biden-administrationen är “oroad över direktivets extraterritoriella räckvidd.”
Det finns stöd för CSDDD:s mål på hög nivå, men vissa krav “där det inte finns någon tydlig koppling till EU” måste modifieras varför det behövs samtal med EU, sade Yellen.
Utvecklas annorlunda
EU:s planer kring CSDDD understryker hur annorlunda EU och USA utvecklas just nu när det gäller styre inom miljö och sociala ramar.
I USA har republikaner försökt förbjuda ESG i stora delar av landet och straffar företag som anammar det.
Lara Wolters menar att CSDDD är nödvändigt eftersom det inte går att lita på marknader för att självreglera.
“Det är vårt jobb som beslutsfattare att skapa skyddsräcken där marknadskrafterna misslyckas”, sa hon.
“Jag tror att målet absolut är något den amerikanska regeringen kan ansluta sig till”.
Företagen redan på väg
Samtidigt anpassar sig redan näringslivet till de nya prioriteringar som krävs.
En färsk undersökning från Deloitte visar att ESG nu är den näst största angelägenheten för inköpschefer. Så sent som 2021 rankades den på sjunde plats.
CSDDD-direktivet har redan tagit sig igenom EU-parlamentet och lagstiftarförhandlingarna med EU-kommissionen gäller nu de slutliga formuleringarna.
Wolters säger att det är liten sannolikhet att direktivets kommer att begränsas.
”Enbart normalt”
”Vad vi gör här är att vi anger hur företag av en viss storlek, med en viss omsättning,
bör bete sig när det gäller mänskliga rättigheter och miljöskador,” säger Wolters.
“Och i det här fallet, där det finns en betydande omsättning inom EU, anser jag att det enbart är normalt att vi sätter upp regler för det.”
Läs även: Elon Musk i attack mot ESG: “Satanistiskt” – Dagens PS
Läs även: ESG-problemen hopar sig inför 2023 – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.