Dagens PS

EU-lagen som får kaffet att koka över

kaffebönor i en kopp
(Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 30 aug. 2024Publicerad: 30 aug. 2024

Dricker du ditt kaffe med andakt? Det borde du. Med upptrissade priser och nya EU-förordningar i antågande är kaffebönan mer ansatt än någonsin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kaffe snart en lyxvara?

Jodå.

I juni månad i år steg priset på vanligt bryggkaffe med 7,9 procent. En ökning som i reda pengar landar i att ett kaffepaket blir mellan fem och elva kronor dyrare, konstaterade SVT i somras.

I juli var det dags igen när priset klev upp med 3 procent.

Och det är varken början eller slutet på den priskarusell som kaffet hamnat i. En dyster utveckling, som utöver det uppenbara – inflation – även kan härledas till klimatförändringar och extremväder.

Ny EU-lag

Vid sidan av detta har kaffeindustrin även förordningar att förhålla sig till. Vid årets slut träder en ny EU-lag i kraft, EUDR, som kräver att importörer bevisar att varor som kaffe inte bidrar till skogsförstörelse.

En god sak med moder jords bästa för ögonen, som likväl ställer till det för miljontals småbönder världen över, konstaterar Bloomberg.

Detta då kommande skörd måste vara EUDR-kompatibel, och otydligheter i lagens utformning gjort att många av dem är oförberedda, för att inte säga tagna på sängen, av förändringen.

ANNONS

Det kan skapa flaskhalsar i leveranserna.

ANNONS

Senaste nytt

Kaffeexport upp med 65 procent

Vetskapen om lagen har samtidigt fått kaffeexporten att rusa i juli månad, sedan handlare gått man ur huse för att fylla på med bönor.

Hit hör länder som Uganda, som blivit en viktig spelare i Europa, sedan Vietnam inte kunnat leverera. Ugandas export har följaktligen skenat.

Vänder vi oss till kaffenationen Brasilien har exporten av kaffe ökat där med med nästan 65 procent under årets första sju månader, jämfört med förra året.

Allt medan priset på kaffebönor fortsätter att skena.

Högsta nivån sedan 1970-talet

Robustabönor befinner sig nu på högsta nivån sedan 1970-talet. Arabicabönor har i sin tur ökat med mer än 30 procent i år.

En ökning som tillsammans med ökade kostnader för frakt och långa transitperioder skapar ytterligare utmaningar för kaffeexportörerna.

ANNONS

Slaget om kaffet är således långt ifrån över. Kaffe inte bara kan bli – utan är redan – en lyxvara.

Läs mer:

För sent att bunkra upp – kaffepriset rusar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]