Periodens resultat minskade med 24,9 miljarder kronor till 17,0 miljarder kronor och oron för vintern är stor. Men Vattenfalls finansiella ställning är ändå god, menar vd:n Anna Borg.
Vattenfalls virriga rapport: Tappar 25 miljarder... ändå stabilt?
Mest läst i kategorin
“Vattenfall gör ett starkt kvartal”, skriver Vattenfall i den förvirrande rapporten för juli-september.
Gaspriserna på kontinenten innebär utmaningar i framförallt Tyskland, där gaskonsumtionen är stor. I Sverige och Norden växte dock Vattenfall i både antalet kunder och i omsättning.
Kvartalet präglades av snabba svängar i energipriserna på marknaden. I Sverige innebär de stora skillnaderna i priser för konsumenterna i norra kontra södra Sverige en stor utmaning, berättar Anna Borg på Vattenfall:
God finansiell ställning
“Osäkerheten inför vintern är stor. Vattenfalls finansiella ställning är dock god och det underliggande resultatet för perioden var stabilt”, skriver hon i kvartalsrapporten som offentliggjordes på torsdagsmorgonen.
LÄS ÄVEN: Oväntade svängen – elpriset lägre än för ett år sedan
Vindkraftverksamheten gick starkt framåt och under kvartalet investerade Vattenfall i vindkraftprojekt som kan tillgodose årsförbrukningen för en miljon hushåll.
Många oroliga kunder
Många kunder har hört av sig till Vattenfall som känner en oro inför vintern.
“Det är viktigt att minska elkonsumtionen i Europa på kort sikt, speciellt vid tidpunkter med hög belastning. En lägre elförbrukning påverkar både elräkningen för varje enskild kund och bidrar samtidigt till lägre marknadspriser på el” skriver Anna Borg i kvartalsrapporten.
Historiskt dyrt bränsle
Höga bränslepriser är fortsatt den främsta drivkraften för elpriserna på kontinenten som i Tyskland och Nederländerna är tre till fyra gånger högre än under tredje kvartalet i fjol.
I Södra Sverige har dessutom elpriserna rusat på grund av närheten till kontinenten och ogynnsamma väderförhållanden i augusti.
Sedan dess har elpriserna sjunkit något, vilket Dagens PS skrivit om tidigare.
Ringhals 4 som stängts av för underhåll har fått driftstarten uppskjuten till den sista januari nästa år. Därför kommer inte den effekten att hinna påverka elpriserna i vinter märkbart.
Tappar 25 miljarder: “Stabilt”
I fjolårets tredje kvartal gjorde Vattenfall ett rörelseresultat på 41,9 miljarder. I år sjönk det till 17 miljarder. Det förklaras med att det i fjol kom in engångseffekter kopplade till att man sålde elförsörjningsavtalet för Berlins kommun, och att man fick engångskompensation för de stängda kärnkraftverken i Tyskland. Det ska därför inte ses som någon katastrof. Snarare ökade det underliggande rörelseresultatet med 1,8 miljarder till 23,8 miljarder kronor för tredje kvartalet. Detta var framförallt vindkraftens förtjänst.
Framtiden är osäker
Vattenfall står starkt tack vare ett stort inflöde av nya kunder. Men de höga bränslekostnaderna tillsammans med stora prisskillnader mellan norra och södra Sverige i synnerhet innebär orosmoln på himlen. För att klara framtiden behöver man fortsätta bygga ut vindkraften till havs, menar Vattenfall. Bland annat bygger man vindkraftprojektet N-7.2 utanför tyska kusten, och Hollandse Kust Zuid utanför Nederländerna.
Vattenfall satsar även på fossilfritt stål i partnerskapet HYBRIT.
“Vårt samhälle behöver leveranstrygg och fossilfri el – som alla har råd med. Dessutom behöver sektorer såsom transport och industri elektrifieras. Vattenfall bidrar till detta genom att investera i alla typer av fossilfri elproduktion och elnät” skriver Anna Borg.
Läs även:
Globala uppvärmingen fortsätter
Skyhöga elräkningar: “Vi kan inte hjälpa alla”
58 000 blir av med garantipensionen i januari
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.