Världsbanken förutspår att oljepriset kan bli rekordhögt, så mycket som 157 dollar per fat, om Israel-Hamas-kriget eskalerar till ett oljeembargo från arabvärlden likt det som skedde 1973, rapporterar CNBC.
Världsbanken: Oljepriset på 157 dollar? Beror på Israel-Hamas
Mest läst i kategorin
Det högsta oljepriset i historien var i juli 2008, då ett fat Brentolja kostade 147,5 dollar enligt data från LSEG.
Men det rekordet kan slås med råge om kriget mellan Israel och Hamas eskalerar till att involvera mer av Mellanösterns länder, menar Världsbanken.
Embargo under Jom Kippur-kriget
Under det arabisk-isreliska kriget 1973, känt i Israel som Jom kippur-kriget, införde OPEC-länderna ett embargo mot USA som svar på att de hjälpte Israels armé med utrustning. Då rusade oljepriset till fyra gånger högre än det var innan embargot.
Skulle kriget som pågår i nutid sprida sig utanför Gazaremsan och arabländerna svarar med ett liknande embargo igen så skulle oljepriset återigen rusa rejält, menar Världsbanken.
“I ett scenario med ‘stor störning’ – jämförbart med det arabiska oljeembargot 1973 – skulle den globala oljeförsörjningen krympa med 6 miljoner till 8 miljoner fat per dag. Det skulle driva upp priserna med 56% till 75% initialt – till mellan $140 och $157 per fat”, skriver Världsbanken enligt CNBC.
“Dubbel energichock” mot oljepriset
Däremot tror banken att effekterna på oljepriset blir “begränsade” om kriget inte sprider sig utanför Gaza. Varken Israel eller Palestina är några oljeproducenter, risken ligger i regionen i stort.
“Om konflikten skulle eskalera skulle den globala ekonomin möta en dubbel energichock för första gången på decennier – inte bara från kriget i Ukraina utan också från Mellanöstern”, varnar Världsbankens chefsekonom Indermit Gill.
Läs även: Oljepriset sjunker trots krigets upptrappning (Dagens PS)
Läs även: Saudiarabien stryper oljeproduktion – problem vid Opec-mötet (Dagens PS)
Läs även: Vad händer om kriget mellan Israel och Hamas växer? (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.