Dagens PS

Torv tillbaka på Irland: ”Ett steg bakåt”

torvbrytning
Även i Sverige har vi brutit torv under längre tid. I Irland är det privatpersoner som skär upp egen torv ur torrlagd våtmark. (Foto:TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 12 dec. 2022Publicerad: 12 dec. 2022

Privatpersoner på Irland har börjat bryta torv när bränslena går upp i pris. Torvmyrarna erbjuder ett billigt bränsle för den som har tillgång. Problemet är att hanteringen ökar utsläppen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När olja, gas och el blir för dyrt vänder sig privatpersoner – särskilt på landsbygden – till mer traditionella sätt att hålla värmen.

Det eldas i europeiska öppna spisar och kakelugnar, och människor tar det de har bäst tillgång till. I Tyskland har det blivit vanligt att olagligen fälla ett träd.

I Irland vänder sig privatpersoner till torven, som har varit en pålitlig energikälla i hundratals år. Det kostar enligt vissa uppgifter 500 euro att värma upp ett irländskt hushåll med torv under ett år, mot flera tusen euro om man ska göra det med olja eller gas.

Privatpersoner bryter eget bränsle

Det är om man köper sin torv av någon. Den som bryter sin egen torv kommer än billigare undan.

Även i Sverige användes torv i fjärrvärmeverk för inte så länge sedan, så metoden är välkänd i flera delar av världen.

Tidigare i år införde den irländska regeringen en gräns för torvbrytning från irländska myrmarker. Man planerar att återväta marken där den finns.

Torv blir koldioxid

Tanken är att man ska se till att bevara våtmarkerna, som bland annat binder kol. När torven eldas upp blir den i stället koldioxid, och där den bryts läcker det också ut andra växthusgaser.

ANNONS

Åsikterna går isär när irländarna nu återgår till torveldning. Michael Fitzmaurice, oberoende parlamentsledamot och ordförande i Turf Cutters and Contractors Association, säger att det rör sig om energisäkerhet att använda sig av torv och inte importerade fossila bränslen.

Marc Ó Cathasaigh, parlamentsledamot för irländska miljöpartiet, säger däremot att det är viktigare att bevara våtmarkerna som man tidigare har beslutat om.

Han säger till The Guardian att brytningen är ”ett steg bakåt”.

Läs också:

Det är naturen värd – i pengar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]