Dagens PS

Storbritannien öppnar kolgruva igen – klimatprotester

kolgruva
Kolet tillhör de smutsigaste fossila bränslena. I Storbritannien öppnar en ny gruva. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 08 dec. 2022Publicerad: 08 dec. 2022

Storbritannien kommer att öppna en kolgruva för första gången på 30 år. Kolet kommer att gå till köpare i utlandet. Men såväl regeringens egna rådgivare som klimataktivister motsätter sig beslutet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Woodhouse-Colliery-projektet kallas den kolgruva som nu öppnar i Cumbria. Tanken är att sälja kol till ståltillverkare i andra länder.

Men Climate Change Committée, det oberoende rådgivningsorgan som vägleder regeringen i frågor som rör klimatet, avråder starkt.

Samtidigt har bolaget West Cumbria Mining fått klartecken från den brittiska regeringen att börja bryta. Regeringen motiverar delvis beslutet med att själva brytningsverksamheten inte ska ge några utsläpp.

Men samtidigt kommer utsläppen när kolet används att vara stora.

Kolgruva bryter mot klimatmål

Beslutet kommer efter att representanterna på klimattoppmötet i Skottland förra året tecknat ett avtal om att fasa ner kolet.

Alok Sharma, som var ordförande när mötet hölls, säger att beslutet kommer att skada Storbritanniens rykte som förebild när det kommer till klimatet.

John Gummer, ordförande för Climate Change Committée, säger att gruvan förstör Storbritanniens chanser att göra sig av med sina utsläpp, och att den kommer att öka dem globalt. Han menar att regeringen skickar fel signaler till andra länder.

Förespråkarna säger att projektet skulle ge 500 jobb. Rebecca Willis, professor i energi- och klimatstyrning vid University of Lancaster, säger till Bloomberg att det varken finns ekonomiska eller vetenskapliga belägg för att satsningen skulle vara en god idé.

”Det kommer att skada Storbritanniens klimatmål och göra väldigt lite för lokalsamhällena i Cumbria”

Läs också:

Kol åter het stridsfråga på COP27

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]