Dagens PS

Expert: Smutsig el i Europa fläckar av sig på Sverige

smutsig
Vindkraft är inte att betrakta som smutsig el. Men det tar tid att bygga, är väderkänsligt och lokalborna klagar ofta på de höga kraftverken. Foto: Pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 03 okt. 2023Publicerad: 03 okt. 2023


Sverige är i farozonen för Tysklands energivändning från kärnkraft. Satsningen på sol och vindkraft har inte gått som det skulle och nu rusar smutsig el från brunkol till undsättning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2022 var ett märkligt år ur energisynpunkt. Framförallt slog Vladimir Putins energikrig, till följd av den olagliga och internationellt fördömda invasionen av Ukraina, ner som en bomb i det europeiska kraftnätet.

Avvecklade kärnkraften

Det kom väldigt olägligt för Europas största ekonomi Tyskland, som nyligen beslutat om att avveckla all sin kärnkraft och istället vänta sitt hopp till förnybar el från sol och vind.

Men värmen hade man ändå räknat med skulle förses med billig gas från Ryssland. Och det utnyttjade Putin så mycket det gick.

ANNONS

Senaste nytt

Attentatet mot Nordstream

Många misstankar riktas även mot att det var den ryska staten som låg bakom sprängningen av Nord Stream – en enorm gasledning på Östersjöns botten som forslar stora mängder gas till just Tyskland.

De flesta länder i Europa är faktiskt beroende av gas för uppvärmning av både hem och industrier. Sverige är ett undantag och fjolåret räddades med enorma mängder naturgaser som fraktades till Europa på båtar och pråmar.

Smutsig el från brunkol

Även när det gäller el blev fjolåret ett smutsigt år för europeerna. Det smutsigaste och mest miljöförstörande kraftslaget i världen, el byggd på brunkol, steg i fjol med 6,9 teawattimmar i Tyskland.

ANNONS

Det rapporterar Svenskt Näringslivs organ Tidningen Näringslivet. De skriver dessutom att vart tredje tyskt företag nu överväger att lämna landet på grund av energipolitiken.

Experten har ordet

Det kan bli de tyska skattebetalarna som får betala för att behålla företagen i landet, säger den tyska energiexperten Staffan Reveman till tidningen:

“Det pratas om subventioner på 6 cent (70 öre) per kilowattimme. Politikerna i Tyskland som lagt ned kärnkraften vill helt enkelt betala företagen mer än kärnkraftens produktionskostnad i elsubventioner. Det är helt absurt”, säger den tyska energiexperten Staffan Reveman till TN.

Läs mer om smutsig el:

Ny giv: Nu vill alla ha ny kärnkraft – Dagens PS

Sol, vind och regn bakom låga elpriser – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]