Dagens PS

Scholtz sätter ner foten: Tyskland förlänger kärnkraftverk

Tyskland kärnkraftverk
Foto: TT
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 18 okt. 2022Publicerad: 18 okt. 2022

Tysklands förbundskansler Olaf Scholtz har satt ner foten – landet förlänger livslängden på sina tre återstående kärnkraftverk som ett svar på energikrisen i Europa. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS tidigare rapporterat har Tyskland sett ut att gå mot en vändning i kärnkraftspolitiken under en tid. Landet har stängt ned 14 av sina 17 reaktorer, och planen har varit att övriga tre ska stängas ned vid nyår.

Sedan kom Rysslands invasion av Ukraina och Europas energikris.

Tyskland har varit starkt beroende av rysk gas för att ersätta den avvecklade kärnkraften, och när gasleveranserna uteblivit har priserna på el rusat. Många har då framfört en förlängning kärnkraften som nödlösning.

De gröna har stretat emot

Regeringspartiet De gröna, som leds av vicekanslern och energiminister Robert Habeck, har varit emot att förlänga de tre kvarvarande kärnkraftverkens livslängd, men har samtidigt varit under mycket hård press från övriga partier, särskilt koalitionspartnern FDP som tryckt på för en förlängning. De gröna har stretat emot, och på senare tid sökt en kompromiss med förlängning av två av de tre kärnkraftverken, skriver Bloomberg.

Nu har dock förbundskanslern, socialdemokraten Olaf Scholtz, satt ner foten: Alla tre kärnkraftverken ska fortsätta vara igång till mitten av april 2023.

“Det ligger i vårt lands och dess ekonomis vitala intresse att vi bibehåller all kraftproduktionskapacitet i vinter. Kanslern har nu gett klarhet”, säger finansministern Christian Lindner, som är partiledare för FDP i ett uttalande.

De grönas Robert Habeck å sin sida beskriver Scholtz beslut som ett “förslag” som han kan arbeta på och leva med i en intervju med den tyska public service-kanalen ARD på måndagen.

Tyskland äger svenska kärnkraftverk

ANNONS

Som Dagens PS tidigare berättat har Tyskland också blivit ägare till kärnkraftverk i Sverige – då energijätten Uniper nationaliserades i mitten av september följde delägarskap i Oskarshamn och Ringhals kärnkraftverk med i köpet.

Läs även: Tyskland går mot vändning i kärnkraftspolitiken

Läs även: Svenska kärnkraftverk ägs plötsligt av Tyskland

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS