Dagens PS

Rekordvinster för oljebolagen: "På rätt kurs"

Oljebolagen
Oljebolagen gör rekordvinster. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 02 jan. 2023Publicerad: 02 jan. 2023

Exxon och Chevron redovisar tillsammans en vinst på 100 miljarder dollar 2022 efter de stigande oljepriserna i Ukrainakrigets spår.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Exxon Mobil och Chevron väntas dra in nästan 100 miljarder dollar, motsvarande 1045 miljarder kronor, tillsammans i vinst 2022. De amerikanska oljegiganterna drar nytta av stigande priser på fossila bränslen efter Rysslands invasion av Ukraina, skriver Financial Times.

“Förtjänar vinsten”

Oljebolagen ser nu en pendel slå tillbaka och vinsterna som ”rättfärdiga” efter att man stått emot aktivister och vissa aktieägare som velat förflytta bolagens perspektiv från kärnverksamheterna inom olja och gas av klimatskäl.

Enligt Wall Street-uppskattningar kommer Exxons vinst att landa på 56 miljarder dollar och Chevrons drygt 37 miljarder dollar, vilket för båda bolagen är rekordnivåer.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Har svängt helt

Det är en kraftig omsvängning på kort tid för de två storbolagen.

För 18 månader sedan kämpade man för att komma tillbaka efter coronan och råoljepriskraschen samtidigt som man var utsatt för förödande kritik från aktivister och delar av aktieägarkåren.

Det hela nådde en topp när Exxon tappade tre styrelseplatser till aktivistiska hedgefonden Engine No 1 i maj förra året.

Ändå stod företagen emot de kraftiga påtryckningarna om att ändra strategi.

ANNONS

Det är bakgrunden till att Exxons vd Darren Woods nyligen sa att året stora vinst är ett bevis på att man är ”på rätt kurs”.

Stora återköp

Exxon har planer på att återköpa egna aktier för 50 miljarder dollar fram till 2024, inklusive de cirka 15 miljarder dollar man redan lagt på återköp. Man har också höjt sin utdelning.

Chevron ska köpa tillbaka aktier för cirka15 miljarder dollar likaså och båda bolagen har fått kritik för detta.

Bolagens fokus på aktieåterköp har väckt politisk ilska i en tid där konsumenterna betalar höga energipriser vilket eldar på inflationstakten.

Amos Hochstein, president Joe Bidens främsta internationella energirådgivare, sade i december till Financial Times att fokus på aktieåterköp var “oamerikanskt” och att företagen istället borde göra mer för att öka utbudet och kyla priserna.

Rekordnivåer

Men den stora aktieägaravkastningen och de förhöjda energipriserna har varit en välsignelse för investerarna, och lyft bolagens aktiekurser till nya toppar 2022.

Exxons aktie stängde 2022 på en kurs cirka 80 procent högre än ett år tidigare, för Chevrons del var motsvarande kursstegring 53 procent.

ANNONS

Båda företagen hävdar att olja och gas kommer att driva den globala ekonomin i decennier framöver, trots att behovet av att bekämpa klimatförändringar driver utvecklingen i en annan riktning.

Exxon släppte nyligen en prognos som talar om att efterfrågan på olja kommer att fortsätta att växa åtminstone till slutet av 2040.

“Mycket mer 2050”

Världen kommer att konsumera miljontals fler fat per dag 2050 än vad den gör idag, hävdar Exxon.

Det är en prognos och strategi som strider helt mot exempelvis brittiska BP som säger sig ska halvera sin oljeproduktion till år 2030 och att man väntar sig att efterfrågan på olja kommer att börja falla redan i mitten av nästa decennium.

Det rubbar inte sådana som Chevrons vd Mike Wirth.

Nyligen konstaterade han, hos Financial Times, att fossila bränslen kommer att ”styra världen…20 år från nu”.

Läs även: USA stoppar Chevrons export av olja från Venezuela

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]