Dagens PS

Europa nobbar Putins gas – intäkterna rasar

gas
Sedan kriget i Ukraina inleddes har Rysslands gasexport stött på patrull (Foto: Gavriil Grigorov/AP).
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 30 juni 2023Publicerad: 30 juni 2023

Ryssland har tappat intäkter på motsvarande 72 miljarder kronor när kunderna i väst valt bort den ryska gasen. Experter tror heller inte att Europa återkommer som storkund efter kriget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryssland byggde en infrastruktur för gasexporten med sikte västerut. Sedan kom kriget i Ukraina.

Efter Rysslands attack mot Ukraina valde väst bort den ryska gasen så snabbt man kunde.

I stället finns nu majoriteten av  Rysslands kunder österut, men där saknas den infrastruktur som behövs för att betjäna dem.

Det innebär en kniptång som Ryssland sitter hårt fast i – och när man nu tappat motsvarande 72 miljarder kronor i intäkter på gasen svider situationen rejält, skriver Bloomberg.

Vad händer med gasen nu?

En stor fråga är vad Ryssland gjort med den gas som nu inte längre hamnar i väst.

År 2021 pumpade Ryssland cirka 150 miljarder kubikmeter gasledningsgas till Europa.

Volymen räckte för att tillgodose Tysklands, Frankrikes och Österrikes sammanlagda årsförbrukning. Europa stod för två tredjedelar av landets gasexport inklusive flöden av flytande naturgas.

ANNONS

Senaste nytt

Många problem

ANNONS

Men efter att invasionen i Ukraina inleddes har Ryssland mötts av sanktioner och nej tack till gasleveranser, vilket tvingat landet att söka nya marknader.

Ryssland har nu behövt utöka sin export till andra länder och förse fler delar av Ryssland med gas – även om infrastrukturen för det inte är byggd än.

Trots det saknar Ryssland avsättning för cirka 90 miljarder kubikmeter gasledningsgas – och en minskning av prisnivån för gas med mer än 50 procent under 2023 har pressat intäkterna ytterligare.

gas

I bakgrunden skymtar Gazproms högkvarter i Sankt Petersburg, Ryssland (Foto: Dmitri Lovetsky/AP).

Produktionen minskade

Gasproduktionen i Ryssland sjönk med mer än 13 procent under årets första fem månader jämfört med motsvarande period 2022.

Gazprom, som exporterade gasen till Europa, står för merparten av denna nedgång.

Hade det inte varit för Novatek PJSC, Rysslands största LNG-producent, och Rosneft PJSC, som pumpat ytterligare leveranser till den inhemska marknaden, hade minskningen varit betydligt kraftigare.

Från Europa till Kina

ANNONS

För Ryssland har det varit svårt att ersätta leveranserna till Europa. Gasintäkterna sjönk med nästan 45 procent från januari till maj i jämförelse med motsvarande period 2022, enligt det ryska finansministeriet.

I stället har Ryssland nu riktat sig till Kina.

President Vladimir Putin förklarade tidigare i år att utvecklingen av gasproduktion, bearbetning och transportanläggningar i östra Ryssland, nära gränsen till Kina, har en “verkligt strategisk betydelse”.

Bara en bråkdel

Samtidigt har Ryssland misslyckats med att få Kina att omedelbart köpa mer rysk gas och för att sådana leveranser ska kunna utökas krävs dessutom nya rörledningar.

Leveranserna till Kina är därför fortfarande bara en bråkdel av de som gick till Europa före attacken mot Ukraina.

Inget förtroende kvar

Få tror att ett slut på kriget i Ukraina skulle innebära snabba och omfattande återupptaganden av leveranserna till Europa.

“Även om kriget tar slut i morgon, om det sker ett regimskifte i Ryssland– och det är tillbaka inom ramen för internationell rätt – har Ryssland brutit mot företagens och regeringarnas förtroende i Europa”, säger Kateryna Filippenko, chef för global gasforskning vid Wood Mackenzie Ltd, till Bloomberg.

ANNONS

Läs även: Tyskland varnar: Utan rysk gas stängs industrin ned

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]