På onsdagen var elpriset per timme – det så kallade spotpriset, lägre än för ett år sedan i södra Sverige. Men det kan vara en kortvarig respit.
Oväntade svängen: Elpriset i dag lägre än i fjol
Mest läst i kategorin
Vädret i oktober har inneburit mycket nederbörd och vind jämfört med en torr, vindstilla höst, vilket pressar ner priset, berättar Vattenfalls privatkundchef i Norden, Jonas Stenbeck. Men det kan vara en kortvarig respit.
Vattenfalls kvartalsrapport för tredje kvartalet presenteras på torsdagen.
LÄS ÄVEN: Vattenfalls virriga rapport: Miljardtapp och oro… ändå “stabilt”
Lägre elpris än för ett år sedan
Men redan på onsdagen kan vi berätta att timpriset för elförbrukningen, det så kallade spotpriset, är lägre än på länge och dessutom lägre än för ett år sedan.
Sverige är uppdelat i fyra elområden. Under flera timmar på onsdagen var elpriset lägre i det södraste området – elområde 4, jämfört med samma datum i fjol.
Senaste nytt
50 procent dyrare i fjol
Klockan 07.00 på onsdagmorgonen i södra Sverige kostade kilowattimmen 166 öre. Kilowattimmen för samma datum och klockslag i fjol kostade nästan 50 procent mer – 230 öre.
De billigare priserna höll i sig fram till lunch då det jämnade ut sig.
På kvällen var de billigare priserna tillbaka – mellan 17 och 19 kostar kilowattimmen 150 öre. Priset i fjol för samma klockslag var mellan 205 och 230 öre.
Hur kommer det sig?
“Att priserna har sjunkit beror mycket på vädret”, berättar Jonas Stenbeck för Dagens PS.
Oktober började med mycket nederbörd och mycket vind, vilket är bra för att få god effekt av vind- och vattenkraften.
Vädret styr
“Nederbörden har fallit på rätt ställe och den norska vattenmagasinen i söder har haft möjlighet att återhämta sig inför vintern och ligger inte längre på rekordlåga nivåer”, säger han.
Fortsatt högt i övriga landet
Priserna var fortsatt mycket högre i övriga Sverige.
I norra Sverige kostade elen runt 166 öre på onsdagmorgonen i år. I fjol kostade elen i norr 19 öre. Med andra ord har elen blivit åtta gånger dyrare i norra Sverige, räknat på spotpriset för just den 26 oktober.
Rekorddyr sommar
I somras gjorde de höga temperaturen och bristen på regn att vattentillgången för både vattenkraft och kärnkraft var lägre än väntat. Samtidigt var det ovanligt mycket stiltje vilket även det innebar effektbrist för vindkraften på många håll.
Det tillsammans med bristen på gas och andra fossila bränslen från Ryssland, till följd av handelskriget med EU och andra västländer, gjorde att priserna steg rekordhögt från redan rekordhöga nivåer.
Sommaren brukar annars vara lågprisperioder då både behovet av ljus och uppvärmning ligger lägre än under exempelvis vinterhalvåret.
Historiskt dyr el i år
Det var länge sedan som den svenska elmarknaden kunde diskutera spotpriser på 10 öre per kilowattimme, som i juni 2019.
Men nu har Europa alltså fått respit.
Respit – tillfälligt
“Fyllda gaslager och lägre efterfrågan på grund av milt och varmt väder i Europa samt EU:s interventioner så som pristak är faktorer som bidrar till lägre gaspriser” säger Stenbeck.
En bidragande faktor till att fortsätta hålla nere elpriset är om den svenska kärnkraftreaktorn Ringhals 4, som håller stängt på grund av underhåll, skulle få igång sin produktion tidigare än väntat.
Få ljusglimtar för elpriset
Men några sådana ljusglimtar kan man inte riktigt se ännu. Vintern ser ut att bli mycket dyr för elkonsumenterna.
“Nej, vi har ingen information om ändring av beräknat datum för driftsättning” säger Jonas Stenbeck.
I september sjönk elkonsumtionen hos de svenska hushållen och det innebär ett minskat tryck på priserna i landet. Samma utveckling går att se i resten av Europa.
“Vi ser en minskad elkonsumtion och varje sparad kilowattimme räknas”.
Läs mer om elpriset:
Vattenfalls virriga rapport: Miljardtapp och oro… ändå “stabilt”
Skyhöga elräkningar: “Vi kan inte hjälpa alla”
58 000 blir av med garantipensionen i januari
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.