Priset och tillgången på olja diskuteras världen runt. De höga energipriserna är en drivande faktor för inflationen. Efter Joe Bidens besök i Saudiarabien väntar världen på besked om Saudiarabien ökar sin oljeproduktion.
Olja: Kan Saudiarabien producera fler fat per dag?
Mest läst i kategorin
Olja driver bland annat inflation i dagsläget. Efter pandemin, som orsakar produktionsfall i Saudiarabien, kommer krig, som stoppar rysk export efter EU:s sanktioner.
President Bidens besök i Saudiarabien har än så länge inte gett några besked om eventuella ökningar i landets produktion. Enligt Reuters finns det möjlighet för ökad produktion, men det finns också frågetecken när det gäller kapaciteten.
Minskad produktion av olja
Som Dagens PS tidigare rapporterat om finns också röster som talar för en minskning av oljeproduktionen.
Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman anser att man bör investera i teknik för både fossila bränslen och ren energi, enligt Reuters.
Opecs produktionskapacitet har minskat. 2014-2016 är en period då det fanns oljeöverskott, och det följdes av pandemin som kapade borrningstempot. Det gör att det finns tvivel om att Saudiarabien faktiskt kan öka sin produktion av olja på kort sikt.
Aramco ser utrymme för ökning
Det statliga saudiska oljebolaget Aramco har tidigare sagt att man kan producera 12 miljoner fat per dag. I juni är siffran 10,65 miljoner fat per dag, så i teorin kan man öka antalet fat med 1,35 miljoner per dag.
Enligt Reuters säger Mohammed bin Salman att det finns utrymme för en ökning till 13 miljoner fat olja per dag – med sedan är det stopp. Källor säger till Reuters att det är realistiskt att tro att landet kan öka med 1 miljon fat per dag från dagens produktion, sedan får man ta av reservlagret.
Borrningstakten stiger
Branschen tror att Aramco kan öka exporten av olja genom att ta av sina lager. Det skulle kunna ge 300 000 till 500 000 extra fat per dag, i två till tre månader. Källorna säger också till Reuters att Saudiarabien har börjat öka borrningshastigheten. Den sjunker under pandemin, och återhämtar sig inte märkbart 2021 enligt Opecs egna siffror.
Läs även: För tredje veckan i rad eldas det med olja i Karlshamnsverket
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.