Franska elbolaget EDF går mot strömmen. Trots rekordhöga energipriser förra året rapporterar det statligt ägda företaget rekordförlust för 2022.
Mot strömmen: Elbolaget gör rekordförlust 2022
Mest läst i kategorin
Elbolaget EDF hade ett miserabelt 2022. Trots rekordhöga energipriser rapporterar energijätten en förlust på 17,9 miljarder euro (knappt 198 miljarder kronor) för 2022.
Pristak för konsumenterna
Den franska staten, som äger EDF, införde nämligen ett pristak på energi som slog hårt.
Företagets förlust är den tredje största i Frankrikes historia, och rekord de senaste 20 åren uppger BBC News.
EDF har nu skulder på svindlande 64,5 miljarder euro (drygt 713 miljarder kronor).
Elpriset upp max 4 procent
Den franska regeringen med president Emmanuel Macron i spetsen införde en “sköld” för att skydda konsumenterna.
Det handlade om ett prishöjningstak på fyra procent för 2022. Under 2023 får de franska elpriserna höjas med max 15 procent.
Enligt BBC har åtgärden gett Frankrike en lägre inflationstakt än andra europeiska länder.
Elbolaget tvingas sälja med förlust
För elbolaget EDF, som har runt 80 procent av den franska elmarknaden, innebar det att man var tvungen att sälja el med förlust.
“2022 års resultat påverkades signifikant av nedgången i vår elproduktion, och också av exceptionella regleringsåtgärder i Frankrike i en svår marknadssituation”, säger EDF:s vd Luc Remont enligt BBC.
Hälften av kärnkraftverken stängda
Elbolagets produktion föll med 30 procent, och var på den lägsta nivån sedan 1988. Mer än hälften av EDF:s kärnkraftverk stängdes för reparationer som försenats av pandemin.
En bidragande orsak till rekordförlusten är att EDF tvingas sälja en fjärdedel av sin produktion till ett fast pris till konkurrerande elbolag.
Surrealistisk situation
EDF säger att man tvingas att subventionera konkurrenterna, och under 2022 beskriver elbolaget situationen som “surrealistisk” enligt BBC News.
När elpriserna rusade på den europeiska marknaden och EDF:s produktionskapacitet minskade på grund av de tekniska problemen gav alltså regeringen konsumenterna prisgaranti.
Det innebar för det statliga elbolaget EDF:s del att man tvingades köpa el för 100 euro (drygt 1 105 kronor) för att sedan tvingas sälja den till konkurrenterna för 46 euro (drygt 508 kronor).
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår helt kostnadsfria nyhetstjänst..
Läs även: Hushåll betalade 6 miljarder för mycket för el: “Svek”
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.