Dagens PS

Miljöbomb – tankar rysk olja nära Sverige

Olja
Sanktioner gör att många numera sysslar med oljehandel under radarn. Fartyget på bilden har inget med texten att göra. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 aug. 2023Publicerad: 15 aug. 2023

En skuggflotta med fartyg som tankar rysk olja till havs har vuxit fram. Några av dessa har tankat olja strax utanför svensk territorialgräns, ett par mil öster om Stockholm och Gotland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här handlar inte bara om en metod för att runda sanktionerna mot rysk olja. Det är också en miljöbomb som i värsta fall kan leda till en katastrof.

Tankar olja nära Stockholm

Det handlar om äldre tankfartyg och tankningar ute till havs.

Några av dessa tankar olja strax utanför den svenska territorialgränsen, bara några mil öster om Stockholm och Gotland, avslöjar GP.

I värsta fall kan ett haveri leda till en omfattande miljökatastrof.

Att låta fartyg flaggade i länder som står utanför sanktionerna mot Ryssland har blivit en omfattande väg att runda sanktionerna.

Enligt branschexperter är 400-600 fartyg involverade i handeln, vilket enligt Allianz Global Corporate & Speciality, AGCS, innebär en femtedel av den globala råoljeflottan.

ANNONS

Senaste nytt

Olja i sig en risk

Ofta handlar det om fartyg i dåligt skick och med eftersatt underhåll.

ANNONS

”Det är högre sannolikhet att tankers i skuggflottan består av äldre fartyg som opererar under bekvämlighetsflagg med lägre underhållsstandard”, säger Justus Heinrich, global produktchef för marina skrov hos AGCS.

”Det är oroande utveckling som hotar världsflottan och miljön. En större incident kan orsaka förlust av liv, såväl som oförsäkrade skador och föroreningar”.

Svenska myndigheter är medvetna om faran, och att den har ökat.

”Risken bedöms vara förhöjd. Det ökade antalet fartyg och volymen olja är i sig den största riskfaktorn. En olycka kan få mycket stor miljöpåverkan på den marina miljön och kustlandskapen”, säger Henrik Lundh, tillförordnad operativ chef på Kustbevakningen, till GP.

Tre nya platser

Myndigheterna har spårat tre helt nya platser för bunkring av olja i Östersjön, som uppstått efter krigsutbrottet i Ukraina.

En av dem ligger på internationellt vatten nära gotländska Slite, en annan i skärningspunkten mellan Sveriges territorialgräns och den ekonomiska zonen öster om Stockholm och en tredje nordost om Gotska Sandön.

GP:s granskning visar att minst 44 bunkringar genomförts här under april och maj i år.

”Särskilt känsligt”

ANNONS

Med tanke på de aktuella fartygens sämre skick och risken för ett haveri konstaterar Henrik Lundh hos Kustbevakningen att en olycka skulle vara allvarlig.

”Ett omfattande utsläpp påverkar stora delar av samhället såsom turism, näringsliv, fiske med mera. Östersjön är ett särskilt känsligt innanhav och ett större oljeutsläpp skulle ge mycket stora konsekvenser på havsmiljön i ett redan hårt prövat hav”, slår han fast.

Läs även:

Putins krigskassa växer trots sanktioner

EU-länderna som köper rysk olja – för miljarder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]