Dagens PS

Impopulär el-åtgärd blir kvar i Sverige

vintertid
Vintertid i Europa kallare än tidigare år. Foto: TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 28 okt. 2022Publicerad: 28 okt. 2022

Vintertid. På söndag är det dags att ställa tillbaka klockorna en timme. Den impopulära åtgärden infördes för över hundra år sedan för att spara el och stearin vintertid för européer under första världskriget. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vintertid har varit en debatterad fråga i flera år. 2018 föreslog EU-komissionen att man skulle slopa systemet och bara ha normaltid (Vintertid). Men senast i veckan körde frågan fast igen i EU.

Sparade el och stearin 1918

80 procent av européerna vill slippa ställa om klockan på söndag, enligt en opinionsundersökning som gjordes 2018 där miljoner européer deltog.

Men sommartid är en över hundra år gammal åtgärd som infördes under den knapra vintrarna i Tyskland och Frankrike under tiden som första världskriget rasade. För att spara på stearinljus och fotogen ville man att befolkningen skulle spendera mindre tid vakna inomhus, berättar amerikanska nyhetssajten CBS.

ANNONS

Senaste nytt

I Sverige 1980

I Sverige infördes sommartid 1980. Huvudargumentet var att grannländerna redan hade det, skriver Aftonbladet.

I USA har vissa delstater som Hawaii redan slopat sommartiden. I Mexiko har man nyligen beslutat att göra samma sak – men undantar de delar av landet som ligger närmast USA. Det rapporterade The Guardian på torsdagen.

“Mer synkroniserade”

Sömnforskaren Arne Lowden kan vara i minoritet. Men han menar att fördelarna med att ställa om klockan två gånger per år är större än nackdelarna, säger han i Svenska Dagbladet.

ANNONS

Arne Lowden, är doktor i psykologi och arbetar med sömnforskning vid Stockholms universitet.

“När vi ställer tillbaka klockan på hösten får vi en timme mer dagsljus på förmiddagen. Det gör att vi blir mer synkroniserade med växlingen av sol och mörker” säger han i tidningen.

Vem uppfann sommartiden?

Sommartidens uppfinnare var britten William Willett (1856-1915) som skrev skriften ”Slöseriet med dagsljus” 1907 att man i april skulle ställa fram klockan 80 minuter – för att vrida tillbaka den samma tid i september. Han fick bland annat stöd av en ung Winston Churchill.

Läs mer om att spara på elen:

Här är mobiladdning på jobbet lika med stöld

Regeringen backar från högkostnadsskyddet på el

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Jämför elavtal

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS