Dagens PS

Hemliga aktörer vill bygga ny kärnkraft i Sverige

kärnkraft
Flera aktörer vill in i svensk kärnkraft. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 07 sep. 2022Publicerad: 07 sep. 2022

Det rör sig i debatten om svensk kärnkraft. Den internationella kärnkraftsbranschen vill in i Sverige, och de är beredda att betala för sig. Det framgår av en intervju i Göteborgs-Posten med företrädare för bolaget Kärnfull.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är dyrt att bygga ut och driva kärnkraftverk, och det tar ofta mycket längre tid än väntat. Tekniskt och ekonomiskt har branschen inte så mycket att hävda sig med vid en jämförelse med den moderna vindkraften, annat än genom att vara planerbar. Men i praktiken verkar opinionen om kärnkraft ändå svänga.

Vindkraften stöter på problem i Sverige när kommunerna blockerar byggen via veto, samtidigt som undersökningar visar att många svenskar hellre har ett kärnkraftverk än ett vindkraftverk i sin närhet.

Det innebär att det uppstår en marknad för det svenska bolaget Kärnfull, som förmedlar administrativa tjänster till bolag som vill in på den svenska marknaden för kärnkraft – om riksdagen ändrar på regelverket framöver.

Kärnkraft: Åtta projekt och 17 reaktorer

I en intervju med GP berättar Kärnfulls grundare John Ahlberg och Christian Sjölander att de bland annat har tecknat ett avtal med det amerikanska bolaget GE Hitachi. Bolaget vill bygga ett antal småskaliga reaktorer som vardera ska ha en effekt på 300 megawatt, skriver GP.

I övrigt håller de sina kunder hemliga, men avslöjar att åtta intressenter vill bygga sammantaget 17 reaktorer i Sverige, en process som Kärnfull administrerar juridiskt och administrativt.

Under våren fick också Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att utreda regelverket om kärnkraft, och Kärnfulls grundare är övertygade om att det kommer att bli en ändring.

“Det fina med kärnkraft är att den är planerbar. När elen är dyr kan vi producera el, men när den är billig kan vi producera vätgas och ammoniak till andra marknader som syntetiskt bränsle eller konstgödsel”, säger John Ahlberg till Göteborgs-Posten.

Läs också:

ANNONS

Expert: Kärnkraft inte konkurrenskraftig
Vattenfall vill bygga ny kärnkraft: “Behövs”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]