Dagens PS

Havererade Fukushima släpper ut vatten i havet

Fukushima
Det japanska kärnkraftverket Fukushima, som havererade 2011, ska nu börja släppa ut kontaminerat vatten i Stilla havet. (Foto: TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 22 juli 2022Publicerad: 22 juli 2022

Japans beslutsfattare för kärnkraften har godkänt en plan som innebär att miljontals ton vatten från det havererade kärnkraftverket Fukushima ska släppas ut i havet, det meddelar den japanska regeringen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vattnet, som förorenats efter katastrofen 2011, förvaras i gigantiska tankar istället för att släppas ut i naturen, men de gigantiska mängderna vatten börjar bli problematiska att hantera.

Därför vill man nu, börja släppa ut vattnet i havet för att göra plats för nytt vatten, då reaktorerna fortfarande behöver hållas kylda. Enligt beslutsfattarnas bedömningar är det säkert att släppa ut vattnet i havet igen trots att det innehåller spår av förorenat tritium.

En kritiserad plan för Fukushima

Planen är att filtrera vattnet för att rensa bort farliga isotoper innan det släpps ut i havet igen för att göra plats för något annat. En plan som mött motstånd från områdets fiskenäring som är oroade för sina verksamheter.

Kritik har även lyfts från grannländerna Kina, Sydkorea och Taiwan som är bekymrade.

Fukushimakatastrofen

2011 orsakade en extrem jordbävning en tsunami som i sin tur träffade kärnkraftverket Fukushima. Det utlöste bland annat härdsmälta i flera reaktorer och räknas som en av världens tre värsta olycksfall på kärnkraftverk. En av konsekvenserna av detta är att radioaktivt vatten släppts ut i naturen.

För att hantera katastrofen så har man istället börjat förvara vattnet i enorma containrar som förr eller senare måste tömmas efter att vattnet successivt har tvättats.

Läs mer: Japan regulators approve release of Fukushima water into ocean

ANNONS

Läs även: Motorcyklar skrotas efter nya miljökrav

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]