Förra året tjänade den ryska energijätten Gazprom över 507 miljoner kronor på sitt gasfält i Nordsjön, fältet ligger i brittiskt och nederländskt vatten.
Gazprom gör jättevinst på europeiskt vatten
Mest läst i kategorin
I ett joint venture med tyska Wintershall har Gazprom, sedan 2020, producerat gas från Sillimanitefältet, 200 kilometer från Nederländernas kust, det rapporterar BBC.
Gasen från fältet tas i land via Nederländerna och det finns ingenting som tyder på att arrangemanget är olagligt.
Ed Davey, ledare för brittiska Liberaldemokraterna har enligt BBC sagt att det är “helt oacceptabelt” att gas från Storbritanniens territorium stöder “Putins illegala krig mot Ukraina”.
Sanktioner mot bolagets vd
EU, USA och Storbritannien har infört tuffa ekonomiska sanktioner för att begränsa Rysslands möjlighet att tjäna på sin energiexport, i syfte att begränsa möjligheten att finansiera kriget i Ukraina.
Flera Gazprom-chefer, bland dem bolagets vd Alexei Miller, sanktioneras av Storbritanniens regering, men inte själva Gazprom.
Bolaget levererar fortfarande gas till Kontinentaleuropa via pipelines, men sedan kriget började har volymerna minskat.
Senaste nytt
Hundratals miljoner till Ryssland
Den ryska energijättens dotterbolag, Gazprom International UK, gjorde år 2022 en vinst före skatt på 45 miljoner euro, motsvarande 507,5 miljoner kronor.
Det brittiska dotterbolaget betalade en utdelning på 41 miljoner euro, cirka 462,4 miljoner kronor, till bolagets ägare i Nederländerna, Gazprom International Projects BV, som ägs av PJSC Gazprom i Moskva.
I juni i år utbetalades ytterligare en utdelning på 1,7 miljoner euro, cirka 19,2 miljoner kronor.
Gazprom är majoritetsägt av den ryska staten och är Rysslands största skattebetalare. Bolaget bidrar, enligt den ryska nyhetsbyrån TASS, med 80 miljarder dollar, cirka 836,3 miljarder kronor, till den ryska regeringen.
Gazprom har även rekryterat och finansierat en egen milis som har kämpat vid frontlinjen i Ukraina.
Måste betala priset
Bolagets totala skattekostnad till Storbritanniens och Nederländernas regeringar var 29 miljoner euro, cirka 327 miljoner kronor.
Det inkluderar 4 miljoner euro, cirka 45 miljoner kronor, på grund av den brittiska extraskatten som påförts energibolag då energipriserna steg efter invasionen av Ukraina, samt 5 miljoner euro, cirka 56,4 miljoner kronor, för den nederländska motsvarigheten.
En talesman för den brittiska regeringen säger att regeringen ska “fortsätta att arbeta tillsammans med våra partners för att neka Ryssland tillgång till någon av våra varor eller teknologier som de kan använda i sin krigsmaskin, vilket begränsar Rysslands förmåga att utkämpa ett 2000-talskrig”, det skriver BBC.
Talespersonen tillade att Vladimir Putin och hans anhängare måste, och kommer få, betala priset för sin illegala invasion av Ukraina.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Gazprom hotar strypa gasflöden ännu mer Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.