Hushållens energipriser steg med enorma 41,5 procent i oktober, jämfört med för ett år sedan, och konsumtionen blir lidande och väntas stagnera.
Europa: Skyhöga elpriser sänker konsumtionen
Mest läst i kategorin
Trots regeringens ansträngningar att skydda hushållen skenar energipriserna och detta fick i oktober detaljhandeln att minska med 1,8 procent jämfört med september, berättar The Wall Street Journal med hänvisning till EU:s statistikbyrå.
Nedgången av konsumtionen i Europa i oktober är den största sedan juli 2021, framgår det.
“Till skillnad från USA minskade detaljhandeln i Europa kraftigt när konsumenterna drabbades av mycket högre värme- och elräkningar”, skriver tidningen.
I oktober förändrades läget
Sedan Ryssland invaderade Ukraina och Moskva beslutade om att dra åt gaskranen till Europa för stödet till Kiev har konsumentpriserna stigit för de europeiska hushållen.
Besparingar som gjordes under pandemin och sjunkande arbetslöshet har tidigare hjälpt hushållen att kompensera för de högre kostnaderna, samtidigt som det gett stöd för kontinentens ekonomiska tillväxt.
Men det förändrades i oktober i år, skriver WSJ, och konstaterar att kostnaden för att värma upp hushållens hem – energipriserna – steg med 41,5 procent jämfört med ett år tidigare.
Effekten blev att konsumtionen föll under månaden då européerna skar ner på sina utgifter kraftigt.
Konsumtionsökning i USA
I USA ökade däremot detaljhandeln i oktober med 1,3 procent.
Samtidigt gick energipriserna på bostäder upp i USA med 17,6 procent i oktober, vilket uppges var mindre än hälften så stor ökning som för de europeiska hushållen under månaden.
EU-kommissionen spådde i november att ekonomin krymper under innevarande kvartal och även under årets tre första månader 2023, vilket innebär per definition en recession, skriver WSJ som konstaterar att Europeiska centralbanken, ECB, höjt styrräntan mer aggressivt än någonsin tidigare för att kyla ner inflationen.
Arbetsmarknaden i Europa motståndskraftig
EU-kommissionen räknar med en stagnerad hushållskonsumtion 2023 efter en ökning på 3,7 procent hittills i år, samtidigt fortsätter den europeiska arbetsmarknaden att uppvisa motståndskraft.
I oktober gick arbetslösheten i euroområdet ner med 6,5 procent. I september sjönk den 6,6 procent vilket uppges vara den lögsta arbetslösheten i Europa sedan mätningarna startade 1998.
“Så länge arbetslösheten inte stiger särskilt kraftigt under de kommande månaderna förväntar sig många ekonomer att nedgången i konsumtionen och Europas lågkonjunktur kommer att bli kortvarig, med tillväxt som återvänder när temperaturen stiger i slutet av våren nästa år”, skriver The Wall Street Journal.
Läs även: Tyskland tävlar om att minska elförbrukningen
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.