Dagens PS

Energikris? Sverige exporterar nu mest el i Europa

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 11 aug. 2022Publicerad: 11 aug. 2022

Frankrike har tappat sin position som Europas främsta exportör av el. Det land som exporterade mest el på kontinenten under första halvan av 2022 är faktiskt Sverige, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt energidata från Enappsys har Sverige under första halvan av 2022 blivit det land i Europa som exporterar mest el. Tidigare har den platsen ockuperats av Frankrike, men fransmännen har haft stora problem med sin kärnkraft och tvingats köpa el av andra länder.

“Frankrikes kärnkraftsfrågor har resulterat i en exceptionell nettoimportposition för den franska marknaden. “Detta har förvärrats av höga gaspriser, vilket har gjort det mindre ekonomiskt attraktivt för Frankrike att exportera vanliga mängder gas till Europa. Detta har i sin tur drivit gastillgångar ur meriter över hela Europa”, säger Jean-Paul Harreman, direktör på Enappsys till Bloomberg.

Sverige exporterade 16 terrawatt-timmar under första halvåret 2022, främst till Finland och Danmark. Tvåa är Tyskland som sålde 15,4 terawattimmar, det mest till Frankrike samtidigt som energipriserna rusat rejält på kontinenten när fransmännens kärnkraftsflotta bara producerat runt 50 procent av sin kapacitet.

Största importör var Italien som köpte 22 terawattimmar, framför allt av Schweiz och Frankrike, följt av Finland som köpte 7,1 terrawattimmar, främst av Sverige, rapporterar Bloomberg.

Läs även: Norge kan begränsa sin elexport i vinter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]