Analytiker har börjat undersöka de ekonomiska förutsättningarna för år 2023, och tror att bristen på gas kan slå till igen nästa december.
Det styr priset på gas och el 2023
Mest läst i kategorin
Det har blivit dyrare att hålla sig varm i den europeiska vintern. Även om gaspriserna nyligen sjönk kan vi inte vara säkra på att det blir varaktigt.
Gasberoendet är särskilt stort i Storbritannien, Tyskland och Italien, där man både använder gas för att värma upp byggnader och för att mata in energi i elnätet.
Men eftersom Europas elmarknad är sammankopplad driver detta som bekant upp elpriserna i alla länder.
Hur det kommer att gå med gaspriser och i förlängningen elpriser år 2023 beror i stor utsträckning på hur pass kallt det blir under januari, februari och mars i år.
Blir det mildväder går det att lagra mer av gasen under längre tid. Man får då också chansen att fylla på lagren med mer LNG. Annars kan det bli akut brist och svårigheter med elförsörjningen igen.
I december varnade ett brittiskt energikonsultföretag att gaspriserna kunde förbli höga fram till slutet av årtiondet, rapporterar Bloomberg.
LNG ersätter rysk gas – bristfälligt
Martin Young, senioranalytiker på Investec, säger till Bloomberg att ny vindkraft kommer att hjälpa nästa vinter, medan det är oklart hur mycket kärn- och kolkraft som är tillgänglig då.
I Storbritannien har regeringen valt att tillåta koleldning vid behov, en möjlighet som ännu inte har behövt tas i bruk.
Nästa sommar kommer rörledningarna som förbinder Ryssland med Europa att vara nästan helt avstängda, till skillnad från året som gick.
LNG är mer komplicerat att köpa in och mer osäkert, eftersom den transporteras till Europa via tankfartyg som kan åka till den köpare i världen som bjuder högst.
Det är dessutom resurskrävande att kyla ned naturgas i flytande form och även att ta emot och konvertera den tillbaka till gas, och det håller också priset uppe.
Få terminaler – men samarbete hjälper
Men fler terminaler dyker upp i Europa för att ta hand om LNG. I dag transporterar man i huvudsak gasen till Storbritannien, Spanien och Portugal, men det är bara Storbritannien som kan föra gasen vidare via egna ledningar.
Sannolikt kommer mycket av den brittiska gasen att direkt transporteras till Holland, där den kan lagras.
Tyskland har nyss öppnat en egen LNG-terminal och en rad flytande terminaler fraktas runt mellan länder som behöver gas. Men det kommer inte att vara gratis.
”De rimliga scenarierna är att vi får ännu mindre gas från ryska ledningar under sommaren 2022, och vi kommer också att se gaspriserna ligga kvar över pre-pandeminivåerna till åtminstone 2030”, säger Matthew Chadwick, analytiker på Cornwall Insight, till Bloomberg.
Läs också:
Priset på naturgas i Europa normaliseras