Dagens PS

Då kan den ryska gasen stoppas

gas Ryssland
Rysk gas anländer till Nynäshamn i februari 2023. Nu kan importen stoppas. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 25 jan. 2024Publicerad: 25 jan. 2024

Efter attacker mot ryska anläggningar och en ifrågasatt import av rysk gas vill regeringen utreda situationen. Här är läget på området.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 2021 importerade EU 83 procent av sin naturgas. Efter Rysslands invasion av Ukraina har man fått omvärdera hela situationen på gasområdet.

Gasimporten från Ryssland har minskat avsevärt och kompenserats av en ökad import av flytande naturgas, LNG, i första hand från USA.

Efter nedskärningarna 2022 stod Ryssland för mindre än en fjärdedel av EU:s gasimport. Ytterligare en fjärdedel kom från Norge och 11,6 procent från Algeriet.

Fördubblades

Importen av LNG från i första hand USA, Qatar och Nigeria uppgick till 25,7 procent.

LNG-importen från USA mer än fördubblades under perioden. För EU generellt är gasen viktig – i första hand för elproduktion, uppvärmning och industribostäder.

Exempelvis värmer över 30 procent av hushållen i EU upp sina bostäder med gas.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Tre procent

I Sverige är situationen annorlunda.

ANNONS

Efter att naturgas introducerades i Sverige 1985 är vi i dag i läget att naturgas svarar för cirka 3 procent av den totala energitillförseln, enligt Energimyndigheten.

Sverige har fortsatt importerat rysk gas även efter invasionen av Ukraina, en import som mött protester.

”Det är märkligt och det är upprörande att regeringen inte stoppar importen. Det är ett svek mot det ukrainska folket att Sverige fortsätter att på detta sätt finansiera kriget i Ukraina”, säger Rolf Lindahl, Greenpeaces talesperson i klimat- och energifrågor.

”Vill inte bryta”

”De vill inte bryta kontraktet utan att ha ett politiskt beslut i ryggen, antingen ett EU-beslut eller ett nationellt. Sådana beslut diskuteras nu både på nationell och EU-nivå, men hittills har man, vad jag förstår, varit orolig för vad det skulle få för effekter för gastillgången och priset”, förklarar Henrik Wachtmeister, forskare i globala energisystem vid Uppsala universitet, för TN.

Nu är gas aktuell igen och det är branschorganisationen Ikem, Innovations- och kemiindustrierna, som vill se en LNG-terminal snabbt byggd i Sverige.

TN konstaterar att fossilgas utgör två procent av energin i Sverige men att den volym det handlar om används av företag som skapar produkter som är viktiga både för industri och för svensk beredskap.

”Helt avgörande”

”Vi har företag som tillverkar kemikalier till rening av dricksvatten och till livsmedelsförsörjning, till exempel. Gasen är helt avgörande”, säger Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor hos Ikem.

ANNONS

Regeringen har nu gett Energimyndigheten i uppdrag att analysera försörjningstryggheten på gasområdet i Sverige.

Branschen vill nu se en LNG-terminal byggd, så snart som möjligt.

Kan förbjudas

Samtidigt börjar nu flera EU-länder, efter attacker och osäkerhet i leveranser, att överväga importförbud för rysk LNG.

”Även om EU inte har tagit tag i saken självt har man gett grönt ljus för medlemsländer att på egen hand införa importstopp. Europa har klarat det ryska stoppet för pipeline-gas bättre än många förväntade sig, framför allt bättre än vad jag tror att Ryssland trodde”, konstaterar Henrik Wachtmeister.

Wachtmeister tycker att det nu kan vara en lämplig tidpunkt för EU och Sverige att införa sanktioner även mot rysk LNG.

”Sådana sanktioner kommer sannolikt inte minska det globala utbudet av LNG, bara skyffla om och fördyra de ryska LNG-exporterna – precis som det vi har sett för oljan”, påpekar han.

Läs även:
Ny lag ska stoppa rysk naturgas

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]