Dagens datum är 14 januari. Det bör påpekas. Inför uppgifterna att Elon Musk kan köpa Tiktok i USA kan annars någon tro att det är 1 april.
Elon Musk – ny ägare till Tiktok?
Mest läst i kategorin
Det som hänt kring Tiktok är att Joe Bidens administration krävt att Tiktok säljer sin amerikanska verksamhet och slagit fast ett datum då detta ska vara genomförbart – om inte Tiktok ska förbjudas i USA.
Sedan har Donald Trump förklarat ungefär att vi får väl se hur vi gör med det. Nu kommer nästa steg.
Enligt Bloomberg diskuterar Kina ett potentiellt alternativ som innebär att Donald Trumps sidekick Elon Musk köper den amerikanska delen av Tiktok, om man inte lyckas runda ett förbud på något annat sätt.
Driver frågan i domstol
Parallellt med detta pågår en juridiskt strid kring Tiktok i USA, där moderbolaget Bytedance överklagat det förestående förbudet och vill driva frågan till USA:s högsta domstol.
Man har ändå börjat diskutera alternativ om förbudet står sig och där ska Elon Musk som ny ägare vara en.
Det är ett äktenskap som har förutsättningar att få stöd av såväl brud och brudgum som av föräldrarna på respektive sida.
Elon Musk har sedan tidigare gjort stora affärer med Kina, byggde Tesla-fabrik i Shanghai 2019, en fabrik som fortfarande är Teslas största produktionsbas, och har trots hård kritik i alla geografiska riktningar varit len i munnen när det gällt den kinesiska diktatur han har stora förbindelser med.
Senaste nytt
Skulle passa bra
För Musk skulle dessutom ett ägande av Tiktok med drygt 170 miljoner användare i USA, innebära ett än större grepp över nyhetsflöde och opinionsbildning vid sidan av det X han alltmer aktivt använder för att föra ut sina åsikter.
Efter att dessutom ha köpt in sig i Donald Trumps valseger med mer än 250 miljoner dollar skulle Elon Musks ställning i alla avseenden bli än mer cementerad.
Tiktoks amerikanska verksamhet värderas till 40-50 miljarder dollar, enligt Bloomberg Intelligence.
Osäker utgång
Det är dock i högsta grad osäkert – inte bara på grund av Trump – om vi kommer till en försäljning av amerikanska Tiktok.
Bytedances jurister hävdar att beslutet strider mot yttrandefriheten enligt den amerikanska konstitutionen, en intressant synpunkt från kinesiskt håll kan man tycka.
Samtidigt har en majoritet av Högsta domstolens ledamöter sagt att i det här fallet ska säkerhetsperspektivet prioriteras framför yttrandefriheten.
Ett alternativ för Tiktok, som det spekuleras i, skulle vara att flytta över sina befintliga amerikanska kunder till en liknande app med olika varumärken för att försöka kringgå förbudet, enligt en källa hos Bloomberg.
Tiktok-förbudet kan leda till “massdöd”. Realtid
Musk varnar om kollaps: Finns ingen mänsklig data kvar. Dagens PS
ByteDance-grundaren är rikast i Kina. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.