Dagens PS

Efter kriget – oppositionen i Ryssland vill ha demokrati

Den fängslade korruptionskämpen Aleksej Navalnyj är en av de ryska oppositionsledare som vill att Ryssland omarbetas till en parlamentarisk demokrati
Den fängslade korruptionskämpen Aleksej Navalnyj är en av de ryska oppositionsledare som vill att Ryssland omarbetas till en parlamentarisk demokrati. (Foto: Wikimedia Commons/Dmitry Aleshkovskiy)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 nov. 2022Publicerad: 09 nov. 2022

Kriget i Ukraina kan inte fortsätta för evigt, det är destruktivt, kostsamt och fyllt av politiska faror långt utanför Ukrainas gränser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nederlag för Ryssland är officiellt det enda sättet att avsluta kriget, både för Ukraina och för västvärlden. Men enligt rapporter vill USA att Ukraina visar, åtminstone en yttre, förhandlingsvilja och den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan ska ha fört privata samtal med personer i Kreml, det rapporterar Bloomberg.

De som finns kvar av den politiska oppositionen i Ryssland är upptagna med att utveckla en vision för Ryssland efter ett nederlag, mycket på grund av att de uppfattar att det finns ett västerländskt krav på en sådan vision.

“Vad västerländska regeringar och diplomater i första hand kräver av oss är en allmän bild av Ryssland som det borde vara efter Putin. För alla förstår att regimen inte har mycket tid kvar.” Så uttryckte Gennadij Gudkov, det, han är en före detta kontraspionageöverste och lagstiftare som nu bor i Bulgarien, skriver Bloomberg.

Regimskifte i Ryssland sannolikt

Den före detta oljemagnaten Mikhail Khodorkovsky, förklarade i en intervju att västerländska allierade och partners: “kommer att ha ett betydande, men inte avgörande, inflytande över vilket resultat som väntar vårt land, eftersom ett regimskifte med största sannolikhet kommer äga rum som resultat av ett militärt nederlag”, skriver Bloomberg.

Den splittrade ryska oppositionen verkar vara överens om några grundläggande principer för ett Ryssland efter Vladimir Putin, särskilt när det handlar om att omarbeta landet till en parlamentarisk demokrati i europeisk stil utan en stark president.

Den fängslade korruptionskämpen Aleksej Navalnyj hävdade i ett uttalande i Washington Post i september att västvärlden inte borde frestas av att hitta en “bra kille” när Vladimir Putin faller utan att de bör driva Ryssland mot en icke-auktoritär framtid.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Hälften av ryska förlusterna “sköts av de egna”

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]