Efter växande internationella oro för akademisk frihet, inleder nu Sverige en granskning av hur landets forskare kan få ett bättre skydd.
Efter forskarflykten i USA – Sverige tillsätter skyddsutredning


Mest läst i kategorin
Dagens PS har tidigare rapporterat om hur den akademiska friheten pressas tillbaka i flera länder, inte minst i USA där forskare nu flyr landet.
I Sverige larmar fyra av tio universitetsanställda om hot och trakasserier. Nu tar regeringen nästa steg för att skydda det fria ordet i forskarvärlden.
Forskare möter ökande hot
Samtalsklimatet har hårdnat även i svenska universitetsmiljöer. Polarisering, hot och trakasserier skapar osäkerhet bland forskare och lärare.
“I en tid då hot och trakasserier mot forskare ökar, måste vi stå upp för friheten att söka och sprida kunskap utan rädsla”, säger Lili André (KD), talesperson för forskning och högre utbildning.
Regeringen meddelade i ett pressmeddelande den 24 april att en särskild utredning nu tillsätts för att analysera och föreslå hur den akademiska friheten kan stärkas.
Utredare blir Anna-Sara Lind, professor i offentlig rätt vid Uppsala universitet. Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni 2026.
“Sverige ska stå upp för akademisk frihet när andra länder nedmonterar den. Här ska forskare få vara fria, nyfikna och lite jobbiga”, säger utbildningsminister Johan Pehrson (L).
“Så får vi forskning och utbildning i världsklass, så slår vi vakt om ett öppet debattklimat”, tillägger han.
Missa inte: Forskare flyr USA – Europa lockar med “vetenskaplig fristad”. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Läs också: Mäklare vann bråk om lyxvilla – såldes till Håkan Hellström. Dagens PS
Senaste nytt
“USA håller på att gå under”

I USA ser forskare med växande oro på hur den akademiska friheten snabbt urholkas.
Flera framstående akademiker har lämnat toppuniversitet i protest mot politiska beslut, nedskärningar och en alltmer fientlig hållning från statligt håll.
“Det känns som ett svek att flytta. Jag känner att USA håller på att gå under”, säger Marci Shore, professor i historia vid Yale.
Trumpadministrationens reformer har inneburit frysta forskningsanslag, avskaffade program för mångfald och hot om att dra in statligt stöd till universitet som inte ”disciplinerar” protesterande studenter.
“Det är en veritabel attack, Trumpadministrationen och inte minst vicepresidenten har utmålat universiteten till riktiga fiender”, säger Lars Strannegård, rektor vid Handelshögskolan i Stockholm.
Demokratifråga i grunden
För regeringen är frågan om akademisk frihet inte enbart en arbetsmiljöfråga. Det handlar om att skydda de grundläggande principerna för ett öppet, demokratiskt samhälle.
“Den akademiska friheten och den konstnärliga friheten är helt centrala, både för vår demokrati och för ett levande kulturliv”, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).
Utredningen ska ta ställning till om dagens regelverk ger tillräckligt skydd för forskares och lärares rätt att uttrycka sig fritt, och vid behov föreslå lagändringar och nya stödformer.
Målet är att långsiktigt värna forskningens integritet och den fria kunskapsbildningen i Sverige.
Läs även: Norden vacklar om USA:s försvar – men Nato står starkt. Dagens PS
Läs även: Svensk AI bakom framtidens drönare – teknik utvärderas av Nato. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.