Japans BNP minskade mer än väntat – nu är den ekonomiska återhämtningen efter pandemins svåra år hotad.
Efter återhämtningen – nu krymper Japans ekonomi
Mest läst i kategorin
Japans ekonomi krympte mer än väntat under tredje kvartalet, vilket är ett tecken på att landets återhämtning efter pandemin är skör. Det skriver Financial Times.
Under första halvan av 2023 återhämtade sig den japanska ekonomin efter pandemins stålbad, tack vare stark bilexport och ökad turism i landet. Men nu ser ekonomin alltså ut att tappa fart.
Landets BNP föll med 2,1 procent på årsbasis, mer än den förutspådda minskningen på 0,4 procent, på grund av företagsutgifter och dämpad hushållskonsumtion. Detta motsvarar en minskning av BNP med 0,5 procent på kvartalsbasis.
Läs mer: Historiskt: Japanska Softbank noteras på börsen
“Svagheten i konsumtionen kommer att hålla tillväxttrenderna rätt så begränsade överlag”, säger Stefan Angrick, senior ekonom hos Moody’s Analytics.
Yenen på lägsta nivån
Beskedet sätter också käppar i hjulet för japanska centralbankens försök att gradvis minska på decennier av penningpolitiska åtstramningar.
Den svaga konsumtionen drevs i sig av ökade levnadskostnader och en försvagad valuta. Yenen närmar sig den lägsta nivån mot dollarn på 33 år.
Japanska centralbankens chef Kazuo Ueda tror därför att en försiktig avveckling av ekonomiska åtgärder kommer bli “en stor utmaning” – utan att ytterligare försvaga yenen eller skada den inhemska ekonomin.
Läs mer: Japan jagar Google – mer problem för sökjätten
Lite hopp till stimulanspaketet
För att mildra inflationens effekter sjösatte premiärminister Fumio Kishida tidigare i månaden ett stimulanspaket på 113 miljarder dollar, bland annat i form av tillfälliga skattesänkningar och kontantutbetalningar till låginkomsttagare.
Åtgärderna förväntas dock endast ha en minimal ekonomisk effekt.
Läs mer: Fortfarande: Japan säljer tusentals bilar till Ryssland
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.