Tycker du att chokladen blivit för dyr? Det är bara att tugga i sig. Helst utan att tänka på att priserna kommer att fortsätta stiga.
Dyr choklad snart ännu dyrare
Mest läst i kategorin
Den globala produktionen och därmed tillgången på kakao är på sin lägsta nivå på två decennier.
Kakaobönderna i västra Afrika kämpar samtidigt mot problematiskt väder, förödande växtsjukdomar och pålagor från myndigheter nationellt och internationell. Samtidigt får de inte den del av prishöjningarna som borde tillfalla dem.
Vid sidan av ovan nämnda faktorer har kostnader för arbetskraft, förpackningar och energi drivit upp kostnaden för choklad i konsumentledet de senaste åren.
Värst drabbas älskare av mörk choklad medan de som gillar mjölkchoklad i olika varianter kommer billigare undan, då deras favoriter innehåller mindre av den dyra kakaon.
”Det värsta är kvar”
Den kumulativa prisökningen från juni 2022 till juni 2024 var enligt Rabobank 22 procent, skriver SMH.
Men Rabobanks råvaruanalytiker Paul Joules säger att den kroniska globala bristen på kakao gör att ”det värsta fortfarande är kvar för konsumenterna”.
Bakgrunden till det är att de stora tillverkarna fram tills nu tillverkad choklad av kakaolager de köpte upp för upp till 18 månader sedan.
Först nu kommer produkter av den kraftigt dyrare kakaon – och det kommer att slå igen direkt hos konsumenterna.
Senaste nytt
”Priserna måste höjas”
”Alla terminskontrakt är på väg att bli förbrukade och priserna kommer att behöva höjas för att återspegla det nuvarande för att återspegla det nuvarande kakaopriset”, skriver Rabobank.
Vad det kommer att innebära konkret för konsumenterna?
Paul Joules ser hur kakaopriset i dag är mer än 2,5 gånger högre än för ett par år sedan och har sedan räknat på hur det slår igenom i butikshyllan.
33 procent dyrare i närtid
I USA såg Joules hur en 100 grams chokladkaka med 70 procents kakaoinnehåll stigit med cirka 33 procent – och menar att det är vad vi har att vänta oss i närtid, ovanpå tidigare höjningar.
Samtidigt tyngs de västafrikanska odlarna av krav från EU, som kommer att förbjuda import av produkter där man inte kan bevisa att de odlats utan avskogning.
Dessutom är många kakaoodlingar i en omställningsfas. Ett kakaoträd är normalt produktivt i cirka 20 år och hos många odlare är man i slutet av produktionscykeln.
Efter det tar nya, planterade träd upp till fyra år innan de börjar producera på allvar.
Läs mer:
Inget slut i sikte för galna kakaorallyt. Dagens PS
Kakaokrisen den värsta på 60 år – prischock väntar. Dagens PS
Kakaokrisen över? Priserna kan halveras. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.