Mycket snack. Nu är det dags för verkstad. Då konstaterar The Economist att Donald Trumps trovärdighet avgörs i Ukraina – och Filippinerna.
Från vallöften till globala kriser – så påverkar Trump 2025
Mest läst i kategorin
Vad händer om världens största ekonomi vänder sig inåt och blir protektionistisk? När samma land bestämmer sig för att egennytta slår allianser? Och när man ska göra sitt land stort igen samtidigt som krig rasar, motståndare går samman och AI förändrar allt från hälsovård till krig?
Det är The Economists chefredaktör Zanny Minton Beddoes som ställer frågorna inför Donald Trumps återkomst till Vita huset i januari 2025.
Trump och Ukraina – snack eller på riktigt?
Det har låtit mycket i valkampanjen, konstaterar redaktören, men retorik och vardag i verkligheten för regeringen är två olika saker.
Beddoes konstaterar att Trump upprepade gånger sagt att han ska avsluta kriget i Ukraina på en dag – och att han nu möter press att leverera på löftet.
Det avgör mycket, menar The Economist. Om Trump får Ukraina att acceptera att förlora en del av sitt territorium men med en säkerhetsgaranti som håller Putin borta för överskådlig tid, ökar Trumps trovärdighet.
Men om han tvingar Ukraina till ett svagt fredsavtal och fortsatt sårbarhet mot Ryssland, då har Putin vunnit, skriver Zanny Minton Beddoes.
Vapenvila – men inte mer
I Mellanöstern, skriver chefredaktören, kan Trump mycket väl skapa en vapenvila i Gaza, men lär inte lyckas få Israel med på ”den enda långsiktiga lösningen – en väg till en palestinsk stat”.
Något tryck mot Iran lär han heller inte kunna bygga särskilt effektivt eftersom landet skapat ett nätverk för att fortsätta sälja sin olja, främst till Kina.
Kina är över huvud taget det centrala ämnet. Landet är en mer aggressiv och mer formidabel motståndare än när Trump blev president 2017, konstaterar The Economist.
Trump kommer att möta en tidig kris i Sydkinesiska havet och om han hjälper Filippinerna då eller överger landet, kommer att vara avgörande, är analysen.
Skatter och massdeportationer
Huvudnumret för Trump är ändå de nationella åtgärderna och där är skattesänkningar en central del.
Än viktigare är dock illegal invandring, åtgärdad via massdeportationer, primärt för Trump att visa att han menar allvar med men i praktiken svårt att genomföra.
Att avreglera och skära ner offentliga utgifter har också varit ett genomgående tema, ett där sidekicken Elon Musk får ansvaret.
”Hans löfte att skära ned den federala budgeten med 2 000 miljarder dollar är absurt”, menar The Economist.
Däremot är det med säkerhet rätt att reformera förvaltningen för att satsa på och behålla ledningen inom ny teknik, menar chefredaktören.
”Om Trump verkligen vill göra Amerika stort, är det här hans administration bör fokusera”, är uppmaningen.
Så ska Trump sänka motståndarna. Dagens PS
“Demokratin går under med Trump”. Dagens PS
Klimatet – därför vill Trump ha Grönland och Panamakanalen. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.