Man brukar säga att krigets första offer är sanningen. När det gäller USA:s handelskrig kan det första offret vara dollarn.
Dollarn – handelskrigets första offer?


Mest läst i kategorin
Dollarn rasar i kölvattnet av Donald Trumps handelskrig. Nu menar allt fler ekonomer att Trump skadar världens förtroende för USA på ett sätt som kan bli svårt att reparera – och att det kan gå ut över dollarns historiska roll som världsvaluta.
Efter att ha känt av reaktionerna drog Trump tillbaka en stor del av sina tullar för en period av 90 dagar.
Det har inte hjälpt dollarn. Kursen har fortsatt falla och ekonomer noterar att parallellt med det har intresset för amerikanska statsobligationer svalnat och USA:s börser gått ned.
Läs även: Forne bankiren Macron vill utmana dollarn med euron. Dagens PS
Går emot tidigare mönster
Det är på tvärs mot tidigare kriser där man alltid sett hur sjunkande börskurser fått människor att flytta kapital till obligationer som upplevts tryggare.
Det USA nu upplever att allt fler väljer att flytta sitt kapital från USA helt och hållet.
Till bilden hör att under många år levt över sina tillgångar och konsumerat mer än vad man producerat, ett glapp som man täckt med en hela tiden växande utlandsskuld.
Nationalekonomen Roger Wessman menar att grunden till att USA kunnat göra detta är att resten av världen upplevt USA som en trygg hamn för sitt kapital.
”Därför har USA kunnat få lån till mycket låg ränta. Nu när internationella investerares förtroende för USA försvagas har de svårare att få lånekapital”, konstaterar Wessman hos Yle.
Senaste nytt
Utlandsskulden blir dyrare
För USA – och amerikanerna – betyder det att man måste erbjuda högre ränta för att få sina statsobligationer sålda och att den gigantiska utlandsskulden blir dyrare – samtidigt som dollarn sjunker.
Nu talar ekonomer om att Donald Trump kan ha skadat USA permanent och att det finns en risk att landet inte kan stoppa den negativa utvecklingen, ens om landet överger sina tullar helt och hållet.
Edvard Johansson, professor i nationalekonomi i Åbo, tror att förtroendet för USA kan ha skadats för överskådlig tid.
”Det finns även en allmän osäkerhet över vad politiken i USA kommer att bli i framtiden. Näringslivet vill ha så god förutsägbarhet som möjligt, och det läget ser nu annorlunda ut än tidigare. Det kan helt klart påverka den här utvecklingen”, säger Johansson hos Yle.
Läs mer: Svagare dollar – ett lurigt drag från presidenten? Dagens PS
Dollarn försvagas även på sikt
Hur påverkar allt detta dollarns position som världens ledande valuta?
Roger Wessman säger att den försvagas, även om man inte ska överdramatisera läget.
”Men det är helt klart att Trumps beteende får internationella placerare och centralbankerna att fundera på om är det vettigt att ha en så stor del av pengarna placerade i USA som hittills”, konstaterar han.
På nedersta raden kan allt det som sker gynna Europa i ett läge där USA, EU och Kina är de tre största ekonomierna globalt och nu varken Kina eller USA lockar.
”De kinesiska myndigheterna har ett tvivelaktigt rykte när det gäller att följa lagar och regler. Nu sällar sig USA till de oberäkneliga staterna. Då börjar Europa och euroområdet te sig som ett alltmer attraktivt alternativ”, menar Wessman.
Euron tar upp kampen med dollarn: “Strukturellt skifte”. Realtid
Kris för dollarn – USA tvingar världen att tänka om. Dagens PS
Kronan stärks mot dollar och euro: “Väldigt, väldigt ovanligt”. E55

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.