Det europeiska forskningscentret CERN stänger nu dörren för hundratals ryska forskare – för första gången sedan kalla kriget.
Dödsstöten: Europa slår mot rysk vetenskap
Mest läst i kategorin
Ryska forskare har det allt annat än enkelt.
I Ryssland råder det hetsjakt på forskare av Vladimir Putin själv – och i Europa stänger man dörren framför näsan på dem.
Det europeiska forskningscentret CERN drar nämligen tillbaka tillgången för omkring 500 forskare från Ryssland. Beslutet innebär att de ryska forskarna klipps av från ett av de mest avancerade forskningscentren i världen.
Detta är första gången sedan kalla kriget som Ryssland förlorar sin status som observatör vid CERN – en position de hållit i årtionden.
Forskare och experter menar nu att detta kan vara dödsstöten för rysk vetenskap.
Forskarna flyr landet
“Det här är inget annat än ett stort bakslag för rysk vetenskap”, säger Roman Sidortsov, en expert på rysk forskningspolitik, till Business Insider. Han menar att detta kan påskynda en redan pågående “brain drain” – där många forskare söker sig utomlands för bättre möjligheter.
Sedan kriget i Ukraina bröt ut har ryska forskare nämligen lämnat landet i en allt snabbare takt. Sedan 2022 uppskattas cirka 2 500 forskare ha emigrerat, enligt tidningen Novaya Gazeta Europe.
Och nu, med förlorad tillgång till CERN:s toppmoderna utrustning, är risken stor att ännu fler kommer att följa efter.
Mörk framtid för rysk vetenskap
För de som stannar kvar i Ryssland ser framtiden inte särskilt ljus ut. Landets egna forskningsinstitut saknar tillgång till den avancerade infrastruktur som CERN erbjuder.
Att skapa liknande förutsättningar på hemmaplan är i princip omöjligt. Forskningsanläggningar som Large Hadron Collider – den största av CERNs anläggningar – är så dyra att nästan inga länder klarar av att bygga dem själva.
“Det är som att riva hela vårt fält”, säger en rysk fysiker.
Rysk media slår tillbaka
Men inget ont som inte har något gott med sig. Ja, så resonerar åtminstone rysk statsstyrd media, som försökt vända nyheten till något positivt.
Medier som TASS och Sputnik beskriver beslutet som ett ”eget mål” för västvärlden, och hävdar att Ryssland redan arbetar på egna ”mega science-projekt” som ska kompensera för förlusten.
Men många experter fnyser åt dessa påståenden.
Forskaren Sidortsov kallar uttalandena för ”bravado” – något osäkert och osant – och menar att det inte finns någon grund för optimismen.
Han pekar också på att Vladimir Putin förmodligen inte bryr sig nämnvärt om att 500 forskare blir “av med jobbet”.
En förlust för hela forskarvärlden
Det är dock inte bara Ryssland som förlorar på detta. Många forskare vid CERN har uttryckt sin sorg över att behöva säga farväl till sina ryska kollegor.
“Relationen med ryska forskare har alltid varit mycket stark eftersom de har ett mycket gott och långt rykte inom partikelfysik”, säger en talesperson för CERN.
Samarbete över gränserna har varit en av grundpelarna för framgångarna inom partikelfysiken, och det är något som nu riskerar att försvinna.
Men det är i slutändan framförallt Ryssland som drabbas hårdast av beslutet.
För de ryska forskarna som nu ser sig klippa banden med en av världens främsta forskningsmiljöer finns det få alternativ kvar på hemmaplan. Samtidigt gör forskningsflykten från Ryssland landets position på den globala vetenskapsscenen allt mer osäker.
Läs också:
Ryssland stämmer Shell. Dagens PS
Putin: “Då är Europa chanslöst”. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.