Sedan Rysslands krig mot Ukraina startade har ett av Vladimir Putins trumfkort varit hotet att minska den ryska gastillförseln till Europa, men den varma vintern ställer till det för honom.
Den varma vintern tar trumfkortet ur Putins hand
Mest läst i kategorin
Den ryska presidenten Vladimir Putins tanke har varit att medborgare i länder som inte själva krigar med Ryssland ska börja undra varför deras komfort offras för Ukraina när vinterkylan börjar bita, det rapporterar CNN.
MISSA INTE: Faran inte över – fördubblat elpris 2023
En av Putins bästa tillgångar i krig
Det skulle få deras ledare att känna inhemsk press och agera för att sanktioner mildras, eller för att fred med villkor som är gynnsamma för Ryssland medlas fram.
“Det finns en traditionell uppfattning i Ryssland att en av deras bästa tillgångar i krigföring är den allmänna vintern”, berättar Keir Giles, senior konsult vid tankesmedjan Chatham House.
Han förklarar att Ryssland i det här fallet försökte utnyttja vintern för att förstärka kraften hos ett annat verktyg i sin låda: energivapnet.
Enligt honom räknade Ryssland med en kall vinter som skulle få Europa att bli förnuftigt och övertyga folk över hela kontinenten om att stöd till Ukraina inte är värt smärtan i plånboken.
Senaste nytt
Kan minska Europas gasberoende av Putin
Men den förväntade långa köldperioden har inte infunnit sig. I västra och centrala Europa har vintern varit mildare än väntat.
Tillsammans med Europas satsning för att minska gasförbrukningen har den milda vintern gjort att Vladimir Putins största trumfkort blivit värdelöst.
Nu har regeringar i Europa möjlighet att, innan nästa vinter, minska sitt beroende av rysk gas ännu mer, något som kan spela en avgörande roll för upprätthållandet av västs enade front, om kriget fortsätter länge.
Räcker inte att lagra gas
Enligt britten Adam Bell, som tidigare arbetat som energitjänsteman, har den varma vintern faktiskt köpt Europa ett år, då en kallare december och januari skulle ha gjort slut på Europas gaslager.
Men han varnar för att det inte räcker att lagra gas.
“Mer arbete måste göras för att effektivisera. Bostäder och företag behöver byggnader som slösar mindre energi genom isolering. Företag måste byta tillverkningsprocesser bort från naturgas”, säger han till CNN.
Långsiktiga åtgärder behövs
Kritiker anklagar regeringar i Europa för att de fokuserar för mycket på att kontrollera priset på gas snarare än att investera i långsiktiga åtgärder som förnybar energi och energieffektivitet.
“Det finns en förståelig politisk instinkt att lindra priset eftersom det direkt tar itu med hushållens och företagens kostnadsproblem. Men att göra gasen billigare tar bort incitamentet att minska den totala förbrukningen, säger Milan Elkerbout, forskare vid Centre for European Policy Studies.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Sverige i rampljuset när energikris förvärras
Läs mer: Faran inte över – fördubblat elpris 2023
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.