Sportbetting presenteras som en spännande chans att tjäna pengar på sin sportkunskap, men sanningen är att spelindustrin använder skadliga affärsmodeller för att maximera sin egen vinst.
Den riggade matchen: Så manipulerar sportbetting sin publik
Mest läst i kategorin
Spelbolagen utnyttjar sårbara människor och manipulerar odds för att locka in fler spelare i en något av en fälla. Ett typiskt exempel är höga välkomstbonusar och lockande odds som snabbt ändras till spelarnas nackdel.
Många hamnar i en skuldspiral och beroende när de försöker vinna tillbaka sina förluster. Samtidigt sätts stopp för framgångsrika spelare genom att begränsa deras konton eller stänga av dem helt. För bolagen är det bara förlorarna som är välkomna.
Sportbettingens manipulation av spelare
Enligt Wall Street Journal stänger spelbolag rutinmässigt av spelare som vinner för mycket, vilket visar på hur branschen endast vill ha förlorande kunder.
När det kommer till de som faktiskt lyckas vinna – de spelare som är skickliga nog att konsekvent göra vinst – ser branschen till att göra deras spelande omöjligt. Framgångsrika spelare blir snabbt avstängda, får sina konton begränsade eller tvingas spela med orimligt låga insatser.
För spelbolagen handlar det inte om att skapa en rättvis spelplan, utan om att maximera sin egen vinst på bekostnad av spelarna. De som förlorar mycket är välkomna att fortsätta satsa hstort, medan de som visar sig vara för skickliga stängs ute.
Läs mer: Spelmissbrukare kräver Betsson på miljonskadestånd. Dagens PS
Behovet av reglering i spelindustrin
Fakta: Sportbetting i siffror
- Enligt Folkhälsomyndigheten lider cirka 4 procent av den vuxna befolkningen i Sverige av spelproblem, och sportbetting är en av de vanligaste speltyperna som bidrar till detta.
- Spelinspektionen rapporterar att spelindustrin i Sverige omsatte över 26 miljarder kronor under 2023, och en stor del av denna omsättning kom från sportbetting.
- En undersökning från Swelogs visar att cirka 30 procent av alla med spelproblem har spelat på sportbetting, och många av dessa har fastnat i en destruktiv cykel av förluster och skuld.
Källa: Folkhälsomyndigheten, Spelinspektionen
En rapport från Spelinspektionen i Sverige visar på behovet av striktare regler och bättre konsumentskydd för att minska skadeverkningarna av spelindustrin. I Sverige har diskussionen om hårdare regleringar intensifierats, särskilt efter flera rapporterade fall av spelmissbruk och aggressiv marknadsföring från spelbolag.
Det handlar inte bara om att minska skadeverkningarna för de drabbade, utan också om att förhindra att nya individer dras in i destruktiva spiraler.
Läs även: Så synar du fräcka sms-bluffen. News55
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.