Dagens PS

Den keltiska tigern badar i pengar: Kan tacka Onkel Sam

Irland
Här är det – landet som idag är “den starkast lysande stjärnan på den europeiska himlen” (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 22 nov. 2024Publicerad: 22 nov. 2024

Minns du tiden då Irland var mest känt för sina pubar och gröna kullar? Glöm det. Nu är det pengar, inte klöver, som växer på Emerald Isle. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De dricker mest öl i världen, har flera kvinnliga chefer på uppgång –  och är en av världens mest framgångsrika ekonomier.

Irland har blivit Europas ekonomiska underbarn – något som till stor del har att göra med amerikanska företags kärlek till låga skatter och strategiska placeringar. 

Men är det en framgångssaga med ett bäst före-datum?

Från konkursens rand till miljardregn

På 80-talet var Irland ett fattigt och krigsdrabbat land, och för bara 15 år sedan befann man sig på ruinens brant efter en brutal bankkris. Massutvandring och ekonomisk stagnation präglade landet. Men i dag är situationen en annan. 

“I dag är landet den starkast lysande stjärnan på den europeiska himlen. Det beror inte på tur, utan på politisk skicklighet”, skriver Mauricio Rojas (L) i DN Debatt. 

Pengarna strömmar in och Irlands regering vet knappt vad den ska göra med alla miljarder.

Två statliga förmögenhetsfonder, storslagna infrastruktursatsningar och ett extravagant tillika svindyrt cykelställ (som inte ens håller regnet borta), tyder på att det finns pengar att bränna. 

Men vad ligger bakom detta överflöd? Jo, det handlar bland annat om en snillrik skattepolitik – och en hjälpande hand från USA, skriver WSJ

ANNONS

Läs också: Nu måste Irland spendera miljarderna de inte ville ha. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Amerikanska bolag älskar Irland

Under det senaste decenniet har stora amerikanska företag som Apple, Google och Pfizer lockats av Irlands låga företagskatt.

För dessa bolag är Irland den perfekta mellanlandningen: tillräckligt reglerat för att inte bli en skatteparadis-skandal, men fortfarande tillräckligt billigt för att spara in på skatten.

Resultatet? Bolagsskatteintäkterna har exploderat från 4,6 miljarder euro 2014 till 37,5 miljarder euro 2024. Det motsvarar drygt 7 300 dollar per irländare – om intäkterna skulle fördelas jämnt över hela befolkningen. En enorm skillnad jämfört med exempelvis Storbritanniens 1 300 dollar per person.

“Historiskt hade vi folk, men inga pengar”

Det här skattetrycket har vänt Irlands historia på huvudet. Landet har gått från att exportera människor till att importera arbetskraft. Regeringen har storslagna planer på nya motorvägar, vindkraftparker och Europas dyraste barnsjukhus.

Seamus Coffey från den irländska finanspolitiska rådgivningsgruppen sammanfattar det hela så här:

“Historiskt hade Irland mängder av folk men inga pengar. Nu har vi pengar, men inte tillräckligt med folk”.

ANNONS

Läs också: Apples skattesmäll finansierar nya bostäder i Irland. Dagens PS 

Risk för bakslag?

Men det är inte bara gröna ängar och solsken. Irland är också, enligt WSJ, “farligt beroende” av ett fåtal storbolag.

Tre företag står för hela 43 procent av de totala bolagsskatteintäkterna. Om USA skulle skärpa sin egen skattepolitik eller försöka locka hem företagen kan Irlands kassaflöde snabbt torka upp.

Och så var det inflationen. Med en ekonomi som växer 2,5 procent i år och ytterligare 3 procent nästa år varnar experter för att regeringens spenderande kan få temperaturen att stiga – kanske lite väl mycket.

Klöver i hjulen?

För tillfället verkar Irland dock inte bry sig om framtidens osäkerheter. Inför valet den 29 november har regeringen rullat ut en budget med skattesänkningar och elräkningsbidrag till hushållen. 

Så länge världens techjättar fortsätter betala sina skatter på irländsk mark, kan Dublin skratta hela vägen till banken. 

Men i den globala ekonomin vet man aldrig när vinden vänder.

ANNONS

Läs också: Irland: Rekordung premiärminister insvuren. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]