Ett samarbete med svenska Kemikalieinspektionen blir en av byggstenarna för att Ukraina ska kunna bli medlem i EU.
De ska hjälpa Ukraina in i EU
Mest läst i kategorin
Ukraina har en ambition att bli medlem både i EU och i Nato. När det gäller EU-medlemskapet krävs en rad åtgärder och reformer för att ett medlemskap ska vara möjligt.
En av punkterna gäller att landets lagstiftning måste anpassas till EU:s regelverk.
Nu ska svenska Kemikalieinspektionen stötta Ukraina för att göra Ukrainas kemikalielagar mer anpassade till EU:s krav.
”Jobbar hårt”
”Ukraina jobbar hårt och de har en imponerande fart i reformarbetet trots alla utmaningar. Jag hoppas projektet hjälper Ukraina att närma sig EU-reglerna”, säger Per Johansson, rådgivare hos Kemikalieinspektionen.
Det nya projektet är ett samarbete mellan Kemikalieinspektionen och miljödepartementet i i Ukraina. Kemikalieinspektionen bidrar med expertis och rådgivning, samt stöttar Ukraina att bygga upp de institutioner som EU ställer krav på.
Omfattande reformarbete
Ukraina har påbörjat ett omfattande reformarbete och har antagit nationella lagar som motsvarar Reach- och CLP-förordning, vilka är centrala delar av EU:s kemikalielagstiftning, påpekar Johansson.
Ukraina har en stor kemikalieindustri.
En mer EU-harmoniserad kemikalielagstiftning är viktig inte bara för ett framtida EU-medlemskap, utan också för att skydda människor och miljö mot farliga kemikalier, påpekar man.
Underlättar handeln
Dessutom underlättar den handel mellan Ukraina och EU. Samarbetsprojektet är finansierat av svenska biståndsorganet Sida.
Projektet, som föregåtts av en tolv månader lång förstudie, kommer att pågå fram till och med februari 2027. Ukraina är i dag ett prioriterat land i Sveriges biståndspolitik.
Läs mer:
Tusentals farliga varor stoppade. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.