För den som saknar skrupler tar listan över potentiella förtjänster aldrig slut. Det visar sig nu på den italienska ön Sicilien, där den akuta bristen på vatten väckt girigheten till liv.
De profiterar på torka – vatten hårdvaluta
Mest läst i kategorin
Det brukar sägas att den enes död är den andres bröd.
Finns det något att profitera på, kommer det helt enkelt att ske en transaktion. Det är sedan gammalt.
En devis man bittert fått erfara på Sicilien där fyra år av sviktande nederbörd gjort vatten till hårdvaluta.
I ett försök att stävja situationen utlyste den italienska regeringen undantagstillstånd i maj i år. Sedan dess har krisen snabbt eskalerat.
Efterfrågan överstiger utbudet
I staden Caltanissetta har man varit utan rinnande vatten i två månader.
Nu ransoneras följaktligen vatten där, och i dussintals andra sicilianska städer, vilket tvingas deras invånare att lita till privata aktörer som kränger vatten från tankfartyg.
Och priset är högt när efterfrågan överstiger utbudet.
Både privatpersoner och företag tvingas betala om kring 300 euro, motsvarande 3 400 kronor, per månad för att fylla upp vattendepåerna, rapporterar Reuters.
En nota som sedan saltas med kostnader för den extra el som krävs för att pumpa runt vattnet. Detta då vedertagna knep, som till exempel lagringstankar på taket eller under jord, inte längre hjälper.
“Som att bli utpressad”
Nu står stora delar av Sicilien följaktligen i beroendeställning.
“Många tankfartygsägare vet att vi är i trubbel och utnyttjar situationen, det är som att bli utpressad”, konstaterar Michele Tornatore, som driver en restaurang i Caltanissetta.
Men hur blev det så?
Vatten allmän resurs
En titt på regelverket visar att vatten officiellt är en allmän resurs på Sicilien, som inte får säljas av privatpersoner. Det betyder att endast auktoriserade tankfartyg får distribuera vatten från offentliga källor.
Det hindrar förstås inte att enskilda aktörer bryter mot reglerna.
Många tankfartyg opererar således utan tillstånd, och tillhandahåller vatten från privata brunnar. Framför allt levererar de vatten av osäker kvalitet, vilket utmanar både myndigheter och folkhälsan.
Läs mer:
Värmeböljor hotar Europa – tusentals fler kan dö varje år. Dagens PS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.