Dagens PS

De hjälper Ryssland vinna kriget

Ryssland har ökat takten i produktion av attackdrönare
Volodymyr Zelenskij, här på Nato-toppmöte, varnade nyligen för att Ukrainas kan få slut på luftförsvarsmissiler om Rysslands intensiva drönarattacker fortsätter. (Foto: Javad Parsa/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 28 maj 2024

Iransk teknik, kinesiskt stöd, afrikanska studenter och ingenjörer. Nu tar Ryssland stöd från tre kontinenter i attackerna mot Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alabuga Special Economic Zone var målet för en ukrainsk drönare vid en attack i början av april.

Målet en högskola, tillika tillverkningscentrum på den ryska stäppen där man skalar upp produktionen av de vapen som ska ge ett övertag i Ukraina.

Enligt rapporterna skadades ett 20-tal personer vid attacken, en stor del av dem unga ingenjörsstudenter från Östafrika.

Ökar snabbt

Militära experter pekar på anläggningen i Alabuga som exempel på hur Ryssland snabbt skalar upp produktionen på drönarsidan.

Man gör det med iranskdesignade övervaknings- och attackdrönare, kinesiska komponenter, en afrikansk arbetsstyrka och logistiknätverk som Iran finslipat under lång tid, skriver Wall Street Journal.

Drönare spelar en allt viktigare roll i Rysslands anfallskrig mot Ukraina, av militära och ekonomiska skäl.

Ryssland har genomfört dussintals attacker med Irans Shahed-drönare, vars karaktäristiska surrande gett dem namnet ”mopeder” bland ukrainska soldater.

ANNONS

Senaste nytt

Dyra missiler

ANNONS

De har en låg kostnad men möts av dyra missiler som Ukraina använder. Den ekonomiska aspekten har gjort att Ukraina ibland använder maskingevär för att skjuta ned drönarna.

Sedan samarbetet med Iran inleddes har Ryssland sänt över 4 000 iranskt designade Shahed-drönare mot Ukraina.

Kinesiska komponenter

Rysslands samarbete på området går i fler riktningar.

I början av april hävdade företrädare för USA:s regering att Kina försett Ryssland med optik, mikroelektronik och annat material att använda i drönare.

Planen är att Alabuga-anläggningen ska producera cirka 6 000 Shahed-attackdrönare per år, vid sidan av övervakningsdrönare, enligt ett kontrakt mellan Ryssland och Iran som läckt ut.

I slutet av april låg fabriken före sitt schema och hade då redan levererat 4 500 av de utlovade attackdrönarna.

Tillverkas på plats

I dag producerar Ryssland sina egna stridsspetsar istället för att vänta på iranska vilket ökat takten i produktionen av stridsfärdiga vapen.

ANNONS

Henry Thompson, drönarexpert som arbetat för FN, har analyserat rester av drönare i Ukraina och dragit slutsatsen att de kommer från nyare versioner av Shahed-drönare, tillverkade i Ryssland.

Inte tillräckligt

För att kunna utöka sin drönartillverkning i den här omfattningen har Ryssland behövt kvalificerad arbetskraft.

Till att börja med fyllde man behoven med studenter från näraliggande ryska tekniska högskolor, men det räckte inte.

Tredubblad lön

Det var då blickarna drogs till Afrika.

I början av 2023 hyrde ryska affärsmän från Alabuga en sal på en exklusiv skola i Ugandas huvudstad Kampala och erbjöd studenter jobb.

Erbjudandet inkluderade ett kvalificerat jobb till tre gånger lönen i Uganda, flygbiljett, gratis boende och ett universitetsdiplom.

Joseph Kazibwe, en av de afrikanska rekryterare ryssarna engagerat, säger att ryssarna är intresserade av ”unga kvinnor som har utmärkt sig i naturvetenskapliga ämnen på gymnasiet”.

ANNONS

Över tusen kvinnor har sedan dess åkt till Alabuga från hela Afrika, ytterligare tusen studenter kommer sannolikt att följa efter i årets rekrytering, enligt tjänstepersoner i Uganda.

Läs mer:

Undervattensdrönare: Framtidens krigsföring är här. Dagens PS

Rysk avhoppare: Drönare till Ukraina. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]