Dagens PS

Därför är Putin försiktig med var han reser

Putin
Rysslands president Vladimir Putin riskerar att arresteras i 123 länder. (Foto: AP)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 06 dec. 2023Publicerad: 06 dec. 2023

Senaste halvåret har Putin inte kunnat ta regeringsplanet var som helst i världen – det här är vad som står på spel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad har Kina, Belarus, Kazakstan, Kyrgyzstan, Förenade arabemiraten och Saudiarabien gemensamt?

Det är länderna som Rysslands president Vladimir Putin har kunnat resa till under året – tack vare att inget av dem är medlemmar i Internationella brottsmålsdomstolen, ICC.

Sedan ICC i mars utfärdade en arresteringsorder mot honom för påstådda krigsbrott i Ukraina måste Putin nämligen vara mycket försiktig med var han reser utomlands, skriver Bloomberg.

Det här är krigsbrott

Krigsbrott definieras som överträdelser av krigsföringens regler enligt olika fördrag, särskilt Genèvekonventionen.

De inkluderar medvetet dödande, tortyr, våldtäkt, användning av svält som vapen, skjutning av kapitulerade stridande, användning av förbjudna vapen som kemiska och biologiska vapen, samt medvetna attacker mot civila mål.

ANNONS

Senaste nytt

Anklagas för folkmord

Ryssland har förnekat anklagelser om att landets trupper har begått sådana brott i Ukraina.

Dock har det förekommit rapporter om bland annat ryska trupper som riktar in sig på flyende civila i de så kallade humana korridorerna, vilket Dagens PS har rapporterat om.

ANNONS

Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy har också anklagat Ryssland för att bedriva folkmord, eftersom Putin tidigare sagt att han vill utplåna Ukraina som nation.

Läs mer: Tunga förluster fortsätter bromsa ryssarna – Dagens PS

Putin
Massakern på civila i staden Bucha i Ukraina är ett av de många krigsbrott som Ryssland misstänks för. (Foto: AP)

Skippade Sydafrika

Vladimir Putin och Maria Alekseyevna Lvova-Belova, hans kommissionär för barns rättigheter, anklagas specifikt för olaglig deportation av barn från Ukraina till Ryssland.

Över 19 000 barn uppskattas ha deporterats sedan krigets början i februari 2022. Ryska tjänstemän hävdar att barnen tagits emot som en humanitär gest under kriget.

I augusti fick Putin nobba Brics-mötet i Sydafrika efter att landet gjort klart för Rysslands president att man skulle bli tvungen att arrestera honom, vilket Dagens PS har rapporterat om.

80 000 misstänkta fall

Utan en regimförändring i Ryssland är chansen dock liten att Vladimir Putin eller andra ryska tjänstemän ställs inför rätta. Av de två dussin personer som ICC har efterlyst för krigsbrott är ungefär en tredjedel fortfarande på fri fot.

ANNONS

Ukraina har med hjälp av flera länder, inklusive USA, samlat in bevis för krigsförbrytelser sedan tidigt i kriget med Ryssland. Fram till mitten av 2023 hade landet öppnat 80 000 fall.

Samtidigt uppger Ukraina att ryska hackare riktat in sig på datorsystem i jakt på bevis på ryska krigsförbrytelser, vilket Dagens PS har rapporterat om.

Läs mer: Ödesbeslut: Ukrainas öde hänger på en skör tråd – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]